Nonsens tv, met de timer

Jolien van Vrijberghe de Coningh 26, docent Duits Wakker om 01.00 uur

„Níet tandenpoetsen met de elektrische tandenborstel voor het slapengaan. Dat geluid in je hoofd, in die galmende badkamer, ik word daar heel wakker van.

„Wat wel weer heel goed werkt is in slaap vallen met de herhaling van RTL Boulevard op tv. Of RTL Late Night. Met de sleeptimer erop natuurlijk, anders blijf ik wakker omdat ik denk dat ik de tv nog moet uitzetten.

„Jaja, ik weet het, dat klinkt tegenstrijdig. Maar het gaat om de drukte in m’n hoofd. De hoeveelheid gedachten in mijn hoofd bepaalt hoe de nacht gaat worden. Ik ben nogal een maler. Als ik te lang wakker lig, ga ik me vervelen en ga ik malen. Dan kan ik niet meer slapen.

„Op de middelbare school slikte ik melatonine, maar ik wil niet meer van pillen afhankelijk zijn. Nu helpt de tv me met slapen. Ik weet dat dat tegenstrijdig klinkt. Wat ook helpt is geen huiswerk meer nakijken voor het slapengaan, in een koele kamer slapen met het raam open, een wekker naast m’n bed zetten om te weten hoe lang ik nog kan slapen, ’s avonds alvast met een dekentje op de bank zitten om in de stemming te komen, geen felle lampen aandoen, niet met honger in bed gaan liggen, al die dingen. Maar de tv werkt echt het beste.

„Het moet wel nonsens tv zijn. Niet iets intelligents of spannends, geen CSI of een goede film ofzo. Dat leidt veel te veel af. Maar het mag ook niet té stompzinnig zijn, zoals TelSell. Dat leidt weer niet genoeg af. Nee, RTL Boulevard is precíes dom genoeg.”

Carola Houtekamer