Nóg meer voordeel voor de zzp’ers

Wat kan ik als zzp’er voor het einde van dit jaar nog doen om belasting over 2014 te besparen?

Het aantal zzp’ers – al 780.000 – rijst de pan uit. Vooral mannelijke 55-plussers vallen voor het zelfstandig ondernemerschap, ontdekte het Centraal Planbureau. Waarschijnlijk vanwege het geld. Want een zzp’er die jaarlijks minimaal 1.225 uur in zijn bedrijfje werkt, houdt van elke verdiende euro 3 tot 40 cent meer over dan iemand in loondienst. Ten eerste slinkt het belastbaar inkomen van een zzp’er met 7.280 euro zelfstandigenaftrek. Voor starters komt daar 2.123 euro startersaftrek bij. Van het resterende saldo gaat nog 14 procent mkb-winstvrijstelling af. Zo’n afgeroomd inkomen leidt niet zelden tot hogere toeslagen. Tel uit je winst.

Hierbij komt dat zzp’ers hun belastingaanslag desgewenst kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door extra te investeren in een florissant jaar. Als een zzp’er dit jaar 2.301 tot 55.248 euro investeert (exclusief de terugvorderbare btw) is 28 procent van dat bedrag aftrekbaar als Kleinschalingsheidsinvesteringsaftrek. Wel moet elke afzonderlijke investering minimaal 450 euro kosten. Het mag ook niet om de aankoop van een zakenauto gaan.

Een zzp’er met belastbaar vermogen kan vermogensrendementsheffing (vrh) besparen door zijn zakelijke saldo niet haastig over te boeken naar privé. Elke 1.000 euro die vóór Oudjaar nog zakelijk is, scheelt 12 euro vrh. Ook het omzetten van de balanspost oudedagsreserve in een (gunstig) bankspaarproduct kan vrh schelen. Of de aanschaf van een nieuwe auto. Voor een (semi-)elektrische auto van de zaak (zie groenopweg.nl) geldt bovendien, naast een lage bijtelling, 13,5 tot 36 procent milieu-investeringsaftrek.

Zelfs uit een verliesjaar kan een zzp’er voordeel peuren, mits hij een oud-regime-lijfrentepolis heeft om (deels) af te kopen. Oud-regime zijn koopsompolissen van vóór 1 januari 1992 of lijfrentepolissen van vóór 16 oktober 1990 waaraan je periodiek premie betaalt. De afkoopsom valt onder de inkomstenbelasting, maar in een verliesjaar is die mogelijk nihil.

Ben je nog geen zzp’er, maar wel van plan van je hobby je werk te maken? Bewaar dan nu vast alle bonnen van uitgaven en inkomsten eraan. Zodra er jaarlijks winst en minimaal 1.225 uren werk in je ‘hobby’ zit, kun je zzp’er worden. Je mag dan tot vijf jaar terug al je hobbykosten minus hobbyinkomsten in één keer van je belastbaar inkomen aftrekken. Dit naast alle bovenstaande bespaarkansen. Die krijg je er gratis bij.