Nieuw geval van ebola in Mali - nog twee mensen mogelijk besmet

Twee tenten voor de behandeling van ebola in Kouremale, een Malinees dorpje nabij de grens met het zwaar door ebola getroffen Guinee.
Twee tenten voor de behandeling van ebola in Kouremale, een Malinees dorpje nabij de grens met het zwaar door ebola getroffen Guinee. Foto AFP/Habibou Kouyate

In Mali is een nieuw geval van ebola vastgesteld. Van nog twee mensen wordt gevreesd dat ze de ziekte hebben. Zij worden onderzocht op het virus, schrijft persbureau AP.

De patiënt die positief is getest op ebola wordt nu in isolatie intensief behandeld. Gevreesd wordt dat het aantal Malinezen dat besmet is met het virus verder zal toenemen. Van 310 mensen wordt de gezondheidssituatie gemonitord, omdat zij mogelijk besmet zijn. Vijf mensen overleden in Mali aan de ziekte.

Alle ebolabesmettingen in het West-Afrikaanse land zijn ter herleiden tot een 70-jarige imam die vanuit Guinee naar de Malinese hoofdstad Bamako was gebracht. De man overleed 27 oktober en is in Guinee zonder beschermingsmaatregelen begraven. Familieleden van de man zijn plots overleden. Een verpleegster van een kliniek in Bamako overleed aan ebola nadat ze de imam onbeschermd had verzorgd. In Mali stierf vorige maand een 2-jarig Guinees meisje aan ebola.

De WHO was al langer bang dat de ebola-epidemie zou overslaan naar Mali. Het land grenst namelijk aan de door ebola getroffen landen Guinee en Senegal. De moeder van het zieke meisje overleed een aantal weken geleden aan de gevolgen van ebola in Guinee.