Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Julien Blanc mag niet worden geweigerd

Een groot aantal mensen wil de zelfbenoemde ‘pick-up artist’ Julien Blanc niet in Nederland hebben. Deze jongen (26), berucht om zijn vrouwonvriendelijke schrijfsels en handelingen (hij pakt meisjes bij hun nek en werkt ze tegen zijn kruis aan, want ja, vrouwen willen vernederd worden), zou de toegang tot ons land moeten worden ontzegd. Dat gaat te ver. Iedereen die geen straf heeft uitstaan, moet Nederland kunnen betreden. Als hij hier dan een strafbaar feit pleegt, moet hij worden vervolgd. Dan moet hij een passende straf krijgen. Onverdoofde castratie.

Stelling: Tekstboekjes? Voortaan alleen op e-reader graag

Zit je daar lekker bij een klassiek concert of een toneelvoorstelling, word je op irritante wijze uit je concentratie gehaald door ouderen die massaal de moeizaam aan elkaar geniete paginaatjes van het tekstboekje omslaan. Aan deze ritselsymfonieën moet zo snel mogelijk een einde komen. Hoe? Door alleen nog programma- en tekstboekjes op e-readers uit te delen. Scheelt niet alleen geluid en bomen, het zal ook de oudjes afschrikken. Winst!

Stelling: Sinterklaas bestaat niet

Laten we het nu eindelijk weer eens hebben over degene om wie het eigenlijk draait: Sinterklaas. Wat een mysterieus figuur is dat toch. Ten eerste: hij liegt over zijn leeftijd. Ten tweede: zijn vaste woon- of verblijfplaats is al jaren onbekend. Zelfs over zijn naam doet-ie vaag: onze Sint zou eigenlijk Nicolaas van Myra zijn, die dan weer eigenlijk Nicolaas van Bari is en ook wel bekend staat Nicolaas van Patara. Conclusie: dé sinterklaas bestaat niet.

Stelling: We moeten Sinterklaas modelleren naar de kerken

Het feest kan op verschillende manieren worden gevierd. Met of zonder (zwarte) Piet. Zoals een kerk ook met toeters en bellen (Rooms) of zonder (protestants) of met heel veel ellende (reformatorisch) gepaard kan gaan. Laten we leren van de kerk en verschillende feestjes vieren. Voor iedereen wat wils.

Stelling: De kip verdient een nationale feestdag

De kip heeft het zwaar. Gemiddeld mag zij nog maar zes weken leven – als zij tenminste niet voor die tijd preventief geshredderd wordt. Ons pluimvee kan dus wel een hart onder de riem gebruiken, en daarom is 22 november vanaf heden Nationale Kippendag. Op deze dag moet iedereen naar een boerderij om te kipknuffelen. Daarnaast zullen we stilstaan bij de veelzijdigheid van haar vlees en het feit dat geen enkel ander boerderijdier zo veel heeft betekend voor het spectrum van Nederlandse spreekwoorden en gezegden.

Stelling: Ja, het gaat slecht met de literatuur in Nederland

Philip Huff (een van die eeuwige ‘jonge schrijvers’) schreef gisteren in nrc.next dat het slecht gaat met de literatuur in Nederland. Ja, hallo. Vind je het gek, als alle literaire talenten in ons land hun virtuositeit verkwisten en kostbare tijd verdoen met het schrijven van columns over hun dagelijkse beslommeringen en moeilijke opiniestukken (tsja, altijd over literatuur en schrijverschap) en wij, lezers, dus weer jaren moeten wachten op een goed boek. Dus hup, klim achter je laptop, die volgende roman schrijft zichzelf niet.

en Merlijn Kerkhof