Je voelt je helemaal thuis op het podium

Wat wilde je later worden? Je antwoordde vast nooit:

gespreksleider en trainer

. Er is een vacature voor. Lees hier wat zo iemand doet.

Bedrijf:

Nederlands Debat Instituut.

Opvallend:

je moet je taalgebruik en kleding aanpassen aan je publiek.

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij bent gespreksleider bij symposia, debatten, brainstormsessies en bedrijfspresentaties. Je denkt vooraf altijd mee met de opdrachtgevers over de vorm en het programma. En je leidt de bijeenkomst dus. „Soms sta je voor een zaal met tien man, soms met honderd en soms met vijfhonderd”, zegt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut. Ook je taak verschilt:

„Soms leid je een debat, soms ben je interviewer en soms praat je als dagvoorzitter een dag aan elkaar.”

Daarnaast schrijf je blogs en ontwikkel je trainingen.

Wat verdient dat?

Dat bepaalt Van Grieken pas als hij een kandidaat heeft, maar je starterssalaris is in elk geval niet hoog. „Maar als je het goed oppakt en klanten je weer vragen, kan het binnen een jaar met 10 procent stijgen.”

Je krijgt ook een lease-auto, want je bent vaak onderweg. Je doet eigenlijk seizoensarbeid, dus je moet om kunnen gaan met periodieke werkdruk. „In het najaar hebben we veel werk, doordat bedrijven en ministeries dan plannen bespreken voor het nieuwe jaar. Daarentegen gebeurt er in de zomermaanden nauwelijks iets.”

Waarom zoeken ze iemand?

Je voorganger wilde iets anders gaan doen, zegt Van Grieken. „En we groeien nog steeds. Elke keer als iemand van ons op een podium staat, is dat, als het goed is, reclame voor ons.”

Wat voor collega moet je zijn?

Om de bijeenkomst te kunnen leiden moet je interesse hebben in wat er onder verschillende groepen speelt. „En je moet een soort kameleon zijn, iemand die bijvoorbeeld zijn taalgebruik en kleding aanpast op de groep.” Ook handig als je een debat leidt:je voelt je thuis op een podium.

Waarom wil je hier werken?

Jij kunt een van de vijf Nederlandse gespreksleiders in vaste dienst worden. „Er zijn wel zzp’ers en bekende Nederlanders die het ernaast doen, maar wij hebben als enige gespreksleiders in vaste dienst”, zegt Van Grieken. Je mag dankzij de bekendheid van het instituut snel grote bijeenkomsten leiden en je wordt ondersteund bij je werkzaamheden.