Iraaks leger begint groot offensief in Ramadi

Een IS-strijder bereidt zich voor op het lanceren van een mortiergranaat.
Een IS-strijder bereidt zich voor op het lanceren van een mortiergranaat. Foto AP

Het Iraakse leger is vandaag samen met sunnitische strijders een groot offensief begonnen om een deel van de stad Ramadi te heroveren op strijders van Islamitische Staat. Vooral in de oostelijk gelegen wijk Sijariya wordt hevig gevochten tussen de regeringstroepen en de opstandelingen, zeggen een anonieme functionaris en getuigen tegenover persbureau AP.

Sijariya werd gisteren ingenomen door IS. De sunnitische terreurgroep probeert de hoofdstad van de provincie Anbar al maanden geheel in handen te krijgen. Delen van de stad werden in januari nog met de hulp van sunnitische militanten veroverd.

IS moordt sunnitische stam uit

Sommige sunnitische groepen strijden juist tegen IS. De stam al-Bu Fahd is er één van; die sloot een alliantie met het Iraakse leger. De terreurgroep reageerde door in de afgelopen weken meer dan tweehonderd stamleden - ook vrouwen en kinderen - te vermoorden.

Volgens de anonieme bron van AP bij de provincieraad van Anbar hebben strijders van IS gisteren nog een groep mannen van de al-Bu Fahd-stam geëxecuteerd.

Amerikaanse trainingsmissie

De Verenigde Staten besloten in januari al meer militair materieel te leveren aan Irak, toen duidelijk werd dat het leger de strijd tegen Islamitische Staat in Anbar aan het verliezen was. Eerder deze maand bezocht een Amerikaanse adviseur de provincie ter voorbereiding van een trainingsmissie.

De Verenigde Staten geven sinds begin augustus leiding aan een internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op doelen van IS in Irak en Syrië. Desondanks heeft de jihadistische groepering nu eenderde van Irak en Syrië in handen.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat het dodental van de burgeroorlog in Syrië bijhoudt op basis van informatie van een netwerk van activisten, meldt dat sinds september 900 doden zijn gevallen door luchtaanvallen van de coalitie. Veel van de doden zijn strijders van IS of jihadistische groeperingen, maar er vielen ook burgerdoden.