Iedereen moest beter op notaris letten

Een notaris liet 1,9 miljoen van zijn cliënten verdwijnen. De toezichthouder en accountant worden aansprakelijk gesteld

Een Amsterdamse notaris sluist op grote schaal geld van zijn cliënten weg. Want iemand die zich uitgeeft voor premier Mark Rutte vraagt hem dat te doen. Het gevolg: 1,9 miljoen euro kwijt. En woedende oud-cliënten die hun geld terug willen.

Wie is daar – behalve de notaris zelf dan – verantwoordelijk voor?

Deze notaris, Bernard Blijleven, is inmiddels niet meer in business: zijn praktijk aan de Herengracht is vorig jaar failliet verklaard en hij werd eerder dit jaar definitief uit zijn ambt ontzet. Maar dat had veel eerder moeten gebeuren, vinden betrokkenen.

Curator Frits Kemp, die het faillissement van Blijleven afwikkelt, heeft scherpe kritiek op de toezichthouder op het notariaat, het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Dat moet controleren of cliënten hun geld wel veilig aan een notaris kunnen toevertrouwen. Kemp vindt dat het BFT „op ernstige wijze is tekortgeschoten”, schrijft hij in zijn laatste faillissementsverslag.

De toezichthouder heeft „ernstige signalen veronachtzaamd”, meent de curator. Het wist al sinds 2008 dat notaris Blijleven financiële problemen had, schrijft Kemp – maar deed niks.

Maar er zijn er meer die schuld dragen, vindt de curator. Ook de accountant van Blijleven heeft naar zijn oordeel „onvoldoende zorgvuldig geopereerd”, zo schrijft hij in het verslag. Blijleven maakte gebruikt van een accountantskantoor gespecialiseerd in de controle van notarissen: Bureau Notariaat & Advocatuur (BNA). Kemp noemt het kantoor niet in zijn verslag, maar het bureau bevestigt dat het de boeken van Blijleven controleerde.

De curator gaat zowel toezichthouder BFT als de accountant dagvaarden, omdat ze „op onrechtmatige wijze” tekortgeschoten zijn, zegt hij. Kemp verwacht „dit jaar nog” te zullen dagvaarden. Hij wil het tekort van 1,9 miljoen euro op deze twee partijen proberen te verhalen.

„Als hij dat nodig vindt, moet hij dat doen”, reageert een woordvoerder van BFT. Maar de toezichthouder herkent zich niet in de in de aantijgingen van de curator, zegt de woordvoerder. „We verwerpen de kritiek.” Ook het accountantskantoor vindt niet dat het iets verkeerd deed. „BNA wijst iedere aansprakelijkheid van de hand”, schrijft de advocaat van de accountant in een brief aan curator Kemp.

Zelfs de minister van Justitie had beter moeten opletten. Dat vinden de twee notarissen die de praktijk van Blijleven hebben voortgezet, Barbara en Leonard van Ligten. Ze zijn een juridische procedure gestart tegen minister Opstelten (Justitie, VVD), berichtte het Financieele Dagblad.

De twee vinden dat hun „belastende informatie is onthouden” toen ze Blijlevens praktijk – inclusief gedupeerde cliënten – in juni 2013 overnamen, zegt Barbara van Ligten. Ze willen dat de minister hun schade compenseert.

En notaris Blijleven zelf? Die vindt óók dat hij slachtoffer is, verklaarde hij eerder tegen deze krant. Van de „oplichters” die deden of ze Mark Rutte waren. „Ik ben erin geluisd.”