Opinie

Het weekend van Daan Windhorst

Deze week was Suspicious Minds op tv, een serie over losbollige twintigers op een huisfeest. Voor maker Daan Windhorst (24) hoeft het niet zo ruig.

Foto Jurrian Fakkeldij

Schrijver Daan Windhorst uit Utrecht laat zich dit weekend verzorgen door zijn schoonouders in Groningen. Daar gaat hij met zijn vriendin op de bank zitten, eten wat de pot schaft en verder gewoon niks. „Wel een beetje truttig hoor.” Het is nogal een „heftige” week geweest, vandaar.

Suspicious Minds was op televisie, de in de media bejubelde serie (vijf afleveringen) van Daan Windhorst (24) en Ivo van Aart (25). Een stuk of vijftig twintigers zijn op een huisfeest en die hebben allemaal hun eigen verhaal, dat ze meestal in scherpe zinnen maar met dubbele tong uit de doeken doen.

Voor de serie putte Daan uit zijn eigen ervaring, maar eigenlijk is hij niet zo’n „feestjesman”.

„Ik ga eerder gewoon een drankje doen – wat een lelijke uitdrukking.” Dat je dan eigenlijk maar één biertje gaat drinken, en dat worden er plotseling een heleboel. „Dat gebeurt te vaak per week.” Daan is een zzp’ende toneelschrijver en elke dag kan voor hem weekend zijn. „Ik kan elke ochtend uitslapen als ik wil.”

De serie Suspicious Minds begint aan het einde van de avond, de laatste aflevering vertelt over het begin van het feestje. De makers wilden het gevoel van een echt huisfeest oproepen. „Als je terugkijkt, denk je vaak eerst aan de gevolgen en daar zoek je de oorzaken bij.” Je wordt wakker met een kater en dan komt er ineens een feestflard boven. „Je ziet dat meisje huilen in de hoek en dan denk je: hoe kwam dat ook alweer?”

Als Daan een slok te veel op heeft wordt hij meestal „een stuk manischer”. „Ik word kinderachtiger. Ik ben een relatief introvert persoon maar als ik een goede dronk heb ben ik losser.” Laatst, op Lowlands, is hij mensen geld gaan aanbieden als ze een opblaasrookworst kapot zouden maken. „En dan komt de volgende dag uiteraard de schaamte.”

Op het feestje van Suspicious Minds zijn de meeste feestvierders nogal crisisgericht. Ze praten met elkaar over de problemen die ze hebben. Dat plukte Daan ook uit zijn eigen ervaring. Hij wil het niet per se over ‘onze generatie’ hebben, maar „we zijn wel veel met onszelf bezig. We houden ervan om dingen te problematiseren.”

Dit weekend wordt er in Groningen zo min mogelijk geproblematiseerd. Al kan het zijn dat hij zaterdagochtend schaamtevol terugkijkt op vrijdagavond. Het toneelstuk van zijn vriendin Elly, Little Black Dress, speelt dan in Utrecht. Dikke kans dat ze daarna een drankje te veel doen.