Luiten wil in Dubai nog één keer vlammen, op weg naar de top-twintig

De golfers zijn moe, zo aan het eind van het seizoen, vooral mentaal. Toch willen ze nog één keer hun slag te slaan, op de Earth Course van de Jumeirah Golf Estates in Dubai. Bij de DP World Tour Championship, het slotstuk van de Europese Tour, ligt voor liefst 8 miljoen dollar aan prijzengeld klaar voor de beste zestig spelers van het seizoen.

Ook de enige Nederlander in het selecte gezelschap, Joost Luiten, dingt mee naar de hoofdprijs van ruim een miljoen dollar. De 28-jarige Bleiswijker verkeert de laatste weken, bij de toernooien in Shanghai en Turkije, niet in zijn beste vorm. Maar de baan in Dubai, ontworpen door Greg Norman en geopend in 2009, kent Luiten als geen ander. Vorig jaar eindigde hij hier als vierde, en stelde hij zijn plek in de top-50 van de wereld veilig. Inmiddels is hij opgeklommen tot de 31ste plaats. Daardoor is hij volgend seizoen opnieuw verzekerd van een startbewijs voor alle vier de majors.

Na de tweede dag bezet Luiten de gedeelde twaalfde plaats in Dubai, vijf slagen onder de baannorm van 72. Aan de leiding gaat de winnaar van vorig jaar, de Zweedse Ryder Cup-speler Henrik Stenson (-10). Hij wordt op de voet gevolgd door de nummer één van de wereld, Rory McIlroy (-8), de beste speler van het jaar. De Noord-Ier verzekerde zich al voor het slottoernooi van de eindzege in de Race to Dubai, zoals het geldklassement van de Europese Tour sinds 2009 officieel heet.

Luiten wil het toernooi in Dubai vooral gebruiken om verder te klimmen op de wereldranglijst. „Ik ben de nummer 31 van de wereld, maar ik ben nog lang niet klaar”, zei hij vrijdag tegenover golf.nl. „Het gaat er nu om te proberen door te groeien naar de top-20.” Luiten wil komend jaar meer dan alleen maar meedoen aan de majors en de andere grote toernooien. „ Die heb ik dit jaar allemaal mogen spelen en dat was een goede leerschool, maar ik heb er geen rol van betekenis gespeeld. Dat is het voornaamste doel voor volgend jaar.”