Winst voor Go Ahead Eagles, AZ en Feyenoord

Go Ahead Eagles is weer even uit de zorgen. De ploeg won vanavond het thuisduel in de Eredivisie met het eveneens laag geklasseerde NAC Breda vrij eenvoudig met 2-0. AZ won nipt van Vitesse. Aron Jóhansson zorgde voor de enige treffer.

Stadion De Adelaarshorst
Stadion De Adelaarshorst Foto ANP/Erik Pasmam

Go Ahead Eagles heeft vanavond het thuisduel in de Eredivisie tegen NAC Breda vrij eenvoudig gewonnen met 2-0. AZ won nipt van Vitesse. Spits Aron Jóhansson zorgde voor de enige treffer. Feyenoord worstelde zich met twee late goals langs FC Dordrecht.

FC Dordrecht had het in de eerste helft redelijk voor elkaar in de Rotterdamse Kuip. Vanuit een gesloten defensie kon de hekkensluiter het ingecalculeerde offensief van Feyenoord goed pareren. De thuisploeg hanteerde zonder de geschorste gangmaker Jordy Clasie en de geblesseerde aanvaller Elvis Manu een te laag tempo om echt een gevaar te vormen.

Uitgefloten, toch gewonnen

Het uitgefloten Feyenoord begon getergd aan de tweede helft. Jens Toornstra stuitte na een slimme hakbal van Colin Kazim-Richards op doelman Filip Kurto en Terence Kongolo kopte op de lat. Nadien was ook een simpele kopkans aan Kazim-Richards niet besteed.

Door het uitblijven van een treffer nam de frustratie bij Feyenoord op en buiten het veld toe. Tonny Vilhena kreeg het zelfs even aan de stok met Kazim-Richards. Na de rode kaart voor Marvin Peersman leek het aanhoudende FC Dordrecht vanaf de 72e minuut verloren. Tegen het schot van Toornstra had doelman Kurto geen verweer (1-0) waarna ook Schaken nog fraai tot scoren kwam: 2-0.

Go Ahead uit de zorgen

De toeschouwers van het thuisteam konden in de Adelaarshorst in Deventer konden vandaag bij aanvang van de wedstrijd niet genieten van hun vaste aanvangsritueel. Zeearend Harly, die voor elk thuisduel van Go Ahead een rondje door het stadion vliegt, mocht vanwege de maatregelen rond het uitbreken van de vogelgriep niet naar Deventer worden gebracht.

Ondanks het ontbreken van die traditionele vogelvlucht draaide het bij de Eagles met name aanvallend prima. De ploeg, die het zonder aanvoerder Marnix Kolder moest stellen, kwam na tien minuten op voorsprong. Daar was wel wat hulp van NAC-verdediger Kenny van der Weg voor nodig. De verdediger nam een bal in het eigen strafschopgebied slecht aan en daarvan wist Jules Reimerink te profiteren.

Go Ahead, net als NAC laaggeplaatst, bleef na de openingstreffer de gevaarlijkste ploeg. Zo was Sven Nieuwpoort in de 23e minuut dicht bij de 2-0, maar de verdediger zag zijn kopbal van de lijn worden gehaald. Vlak daarna was het wel raak via Alex Schalk. De aanvaller combineerde met Jeffrey Rijsdijk en werkte de bal in de verre hoek.

Na rust was het duel beter in evenwicht en kreeg NAC via Erik Falkenburg een goede kans op de 2-1. NAC sloot het duel af met tien man doordat Seuntjens een directe rode kaart kreeg.

Boeiend duel

Het treffen van AZ en Vitesse werd een boeiend gevecht, waarbij beide ploegen elkaar met goed voetbal bestookten maar Vitesse uiteindelijk geen beloning kreeg voor het goede spel. AZ-doelman Esteban bleek onpasseerbaar.

AZ kwam na bijna een kwartier al aan de leiding. Thom Haye brak uit op links, waarna spits Aron Jóhannsson krachtig inkopte.

vitesse in de aanval

Vitesse kreeg voor de rust ook mogelijkheden op een treffer. Twee hoekschoppen van Vejinovic brachten de defensie van AZ in grote problemen en doelman Esteban had moeite met een schot van Bertrand Traoré. Aan de andere kant moest keeper Eloy Room, vervanger van de aan een teen geblesseerde Piet Velthuizen, gestrekt naar de hoek bij een hard schot van de uitblinkende Haye.

In de tweede helft zocht Vitesse nadrukkelijk de aanval. Invaller Zakaria Labyad zorgde voor nog meer offensieve impulsen. De verdediging van AZ gaf echter weinig weg en kon als het echt moeilijk werd leunen op doelman Esteban. Vitesse bleef tot het einde tevergeefs jagen op de verdiende gelijkmaker.

De punten

De Alkmaarders klimmen door de zege naar de vijfde plaats met 21 punten, Vitesse staat twaalfde met zestien punten. Go Ahead Eagles staat na de overwinning veertiende met vijftien punten. NAC is zestiende met vijf punten minder. Feyenoord staat derde met 24 punten, zes minder dan koploper PSV en twee minder dan Ajax. Dordrecht staat op vijf punten.

Wedstrijdverslag door persbureau Novum