‘Geen melatonine voor kind dat moeilijk in slaap valt’

ANP / Roos Koole

Veel ouders die kampen met moeilijk slapende kinderen, zoeken hun toevlucht bij slaaphormonen. Zonder overleg met een arts wordt “ongecontroleerd” melatonine toegediend. “Het slaapmiddel kan blijvende schade aanrichten.”

Hans Hamburger, somnoloog, en hoofd van het Amsterdam Slaap Centrum, zegt vandaag in NRC Handelsblad dat het slaaphormoon bijna nooit werkt. De werking van melatoninepillen bij slapeloosheid is bij mensen onder de 55 jaar nooit aangetoond.

Experimenteren

Melatonine is sinds enkele jaren vrij verkrijgbaar in Nederland. De totale verkoop van vrij verkrijgbare slaapmiddelen steeg de laatste twee jaar met steeds 15 procent, meldt producent Vemedia dat achter melatoninemerken Sleepzz en Melatomatine zit.

Melatoninepillen zijn oorspronkelijk bedoeld om een jetlag tegen te gaan. Hamburger:

“Bijna iedereen die zich in onze kliniek meldt, heeft ermee geëxperimenteerd.”

‘In sommige gevallen nuttig’

Kinderen die lijden aan de aandachtsstoornis ADHD hebben vaak slaapproblemen. Ook het medicijn Ritalin, vaak gebruikt door kinderen met ADHD, kan slaapstoornissen veroorzaken. Melatonine kan in sommige gevallen nuttig zijn bij kinderen en adolescenten met ernstige slaapproblemen, aldus slaapdeskundige Hamburger.

“Maar het tijdstip waarop melatonine moet worden geslikt, moet zorgvuldig worden vastgesteld. Als op eigen houtje melatonine wordt geslikt, is het lichaam soms zo ontregeld, dat het drie maanden kan duren voor dat dat kan worden vastgesteld.”

Lees in NRC Handelsblad het volledige artikel: Snoepje voor de nacht (€).