Eind goed, of feel good

Dat de beurs vaak knallend het jaar uit gaat, komt volgens sommigen doordat fondsmanagers een jaar waarin de beurs goed presteerde, willen afsluiten met een overwogen aandelenpositie. Anderen relateren het aan de algemene feel good-factor van de maand december. Zullen we dat dit jaar weer zien? Wij blijven positief over aandelen. Vooral omdat we een herstel van de wereldeconomie verwachten. Daarnaast zijn de aanhoudend lage energieprijzen goed voor de koopkracht en voor de marges van bedrijven. Lage loon- en financieringskosten kunnen dat herstel ondersteunen. Voor Europa komen daar mogelijk de effecten van stimuleringsmaatregelen van de ECB en de wat zwakkere euro bij. Tenslotte zijn waarderingsniveaus nog niet overdreven hoog. Wij verwachten dat dit uiteindelijk in verdere koersstijgingen tot uitdrukking zal komen. En misschien al wel, via een eindejaarsrally, in de komende weken.