Eerste Gouden Schrijfmachine voor Remco Campert

Remco Campert (85) is de eerste winnaar van de Gouden Schrijfmachine, een nieuwe ereprijs voor personen of organisaties die zich hebben ingezet voor ‘nieuwe literatuur’ van jonge, talentvolle schrijvers. De schrijver, dichter en columnist kreeg de prijs gisteravond uitgereikt tijdens de jaarlijkse Jonge Schrijversavond in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Remco Campert met de trofee na als eerste de winnaar te zijn geworden van de Gouden Schrijfmachine.
Remco Campert met de trofee na als eerste de winnaar te zijn geworden van de Gouden Schrijfmachine. ANP / Evert Elzinga

Remco Campert (85) is de eerste winnaar van de Gouden Schrijfmachine, een nieuwe ereprijs voor personen of organisaties die zich hebben ingezet voor ‘nieuwe literatuur’ van jonge, talentvolle schrijvers. De schrijver, dichter en columnist kreeg de prijs gisteravond uitgereikt tijdens de jaarlijkse Jonge Schrijversavond in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De Gouden Schrijfmachine is een kunstwerk, vervaardigd door kunstenaar Boudewijn Bjelke. In het kunstwerk zijn onderdelen van oude schrijfmachines en bladgoud verwerkt.

De Jonge Schrijversavond is een literair evenement dat jonge schrijvers een podium biedt. De organisatoren van deze avond hebben de prijs in het leven geroepen.

Campert krijgt de prijs omdat hij “vanwege zijn bijzondere schrijverschap en prachtige oeuvre inspirationeel is geweest voor vele generaties schrijvers, dichters en lezers”. Hij publiceert al meer dan 65 jaar verhalen en romans. Campert werd eerder onderscheiden met onder meer de P.C. Hooft-prijs en de Gouden Ganzenveer. (Novum)

Lees vandaag in NRC Weekend: Dode vrienden zijn niet dood (€), een dubbelinterview met Remco Campert en Jeroen Henneman