Dijsselbloem betaalt naheffing EU al dit jaar

Door meevallers heeft het kabinet ruimte om nog dit jaar een naheffing van Brussel van 1,1 miljard te betalen, zo zei minister Dijsselbloem vrijdag.

Het kabinet gaat de naheffing van ruim 1,1 miljard op de contributie aan de Europese Unie nog dit jaar in één keer voldoen. Tegenover dit bedrag staat nog wel een restitutie van ruim 460 miljoen euro, maar daarvan is onduidelijk wanneer die binnenkomt.

Dit heeft minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vrijdag gezegd bij de bekendmaking van de Najaarsnota. De Europese Commissie had voor betaling van de naheffing een ruimere betalingsregeling aangeboden – tot 1 september volgend jaar. Maar volgens Dijsselbloem is er ruimte op de begroting om het bedrag nog voor het eind van het jaar over te maken. Die ruimte is onder meer ontstaan door de vervroegde aflossing begin deze maand door ING van het laatste restje staatssteun (plus boeterente). Het gaat om 1,025 miljard euro. „We hebben letterlijk veel geld in kas”, zei de minister na afloop van de ministerraad. „Als je geld in je portemonnee hebt, kun je maar beter je rekeningen betalen. Dat ontlast ook de begroting volgend jaar.”

Over de Brusselse naheffing – het gevolg van een dit jaar nieuw vastgestelde definitie voor de omvang van de economie van alle lidstaten – was commotie ontstaan in Den Haag. Dijsselbloem toonde zich aanvankelijk verbaasd over de hoogte en eiste meer uitleg van Brussel. De minister en premier Rutte moesten zich vorige week in de Kamer verantwoorden. Wanneer de restitutie van 460 miljoen binnenkomt, hangt af van wanneer andere landen hun naheffingen betalen.

De staatsschuld van Nederland is afgelopen maanden verder gedaald tot 69,4 procent van het bbp, blijkt uit de Najaarsnota. Dat is 0,4 procentpunt minder dan was aangegeven bij de begrotingspresentatie op Prinsjesdag.