‘Voorbeeldige republiek’ van Hollande ligt weer onder vuur

De Franse regering is vrijdag opnieuw in verlegenheid gebracht door een bewindsman die onder druk van een justitieel vooronderzoek naar mogelijke corrupte praktijken is opgestapt.

Staatssecretaris voor Veteranenzaken, Kader Arif, een vertrouweling van de socialistische president François Hollande, diende zijn ontslag in. Justitie doet sinds begin september onderzoek naar de rol van Arif bij de toekenning van miljoenencontracten aan een bedrijf dat deels van zijn broer is.

De affaire is een nieuwe knauw voor de „voorbeeldige republiek” die Hollande bij zijn aantreden in 2012 beloofde. Na slechts negen dagen in functie trad in september staatssecretaris Thomas Thévenoud af, omdat hij al jaren geen belasting bleek te betalen wegens een „administratieve fobie”. Vorig jaar moest de minister die verantwoordelijk was voor de aanpak van belastingontduiking, Jérôme Cahuzac, weg nadat was gebleken dat hij verschillende rekeningen in Zwitserland had.

Het vertrouwen in de politiek is in veertig jaar niet zo laag geweest, zegt opinieonderzoeker Emmanuel Rivière van bureau TNS Sofres vandaag in deze krant.