Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Het moment is daar: erken Palestina

illustraties cyprian koscielnak

In het begrotingsdebat Buitenlandse Zaken verklaarde minister Koenders deze week dat een Nederlandse erkenning van Palestina zal plaatsvinden op een „strategisch moment” in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Lees: in de toekomst. Hij zei dat een dag nadat het PvdA-Kamerlid Servaes had gezegd dat wat de PvdA betreft, nu al kan worden overgegaan tot erkenning.

Het ‘strategische moment’ van Koenders is echter al lang aangebroken. In april 2014 klapten de laatste vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen na liefst negen maanden, onder de bezielende leiding van de VS. Amerikaanse functionarissen verzuchtten, anoniem, dat de Israëlische regering onvoldoende inzet had getoond om een vredesregeling te bereiken. De bouw in Israëls illegale nederzettingen nam alleen maar toe, de Palestijnse eenheidsregering werd door Israël tegengewerkt en de Amerikanen zelf verzuimden om Israël, als sterkste partij en als bezettende macht, haar verantwoordelijkheden te laten nemen.

Gezien de oplopende spanningen is het tijd voor een nieuwe aanpak. Erkenning van Palestina is een duidelijk signaal: het geduld is op. De bezetting moet worden beëindigd. Ook biedt dit tevens een broodnodig politiek succes voor de gematigde krachten in Palestina. En ook Israël zelf is erbij gebaat. Zevenhonderd Israëliërs, onder wie vele prominenten, gingen ons voor: zij riepen recent op tot een Europa-brede erkenning van Palestina om het voortbestaan van Israël te waarborgen.

Koenders en Kamer, besef: het strategische moment is aangebroken. Erken Palestina nu.

, voorzitter Een Ander Joods Geluid