Beleggingsdwang

Optimisme, beleggingsdwang of traditie? Dat is de grote vraag bij een eindejaarsrally. Optimisme heeft te maken met wat volgend jaar gaat gebeuren. En daar is men meestal positief over, in ieder geval drukt het positief denken het pessimisme (tijdelijk) weg. Bij een beleggingskeuze kies je ook automatisch voor de positieve kant. En vooruitlopen op wat volgend jaar komt, doe je traditioneel aan het einde van het oude jaar. De zoektocht naar rendement maakt dat met name grote beleggers vluchten uit obligatiemarkten: beleggingsdwang. Als je dit jaar een plus hebt, en die is er, dan kun je bij de samenstelling van je aandelenportefeuille nu vast switchen voor volgend jaar. En dan is er nog traditie. De andere kant daarvan heet: de angst een rally te missen. Als er economisch niets geks gebeurt, gaan wij vanaf nu nog verder omhoog.