Barbie sloeg als computernerd de plank mis. Nu is er Feminist Hacker Barbie

Een uitgeverij dacht goed bezig te zijn door Barbie een roze bril op te zetten en haar om te dopen tot computeringenieur. Dit pakte niet helemaal goed uit. Barbie blijkt als ‘computernerd’ weinig te kunnen. Tot woede van velen. Zij creëerden Feminist Hacker Barbie.

Een van de vele bijdrages aan Feminist Hacker Barbie

Barbie, dat is die pop die leeft in een roze universum, met voeten die alleen in hoge hakken passen. Dat betekent nog niet dat ze geen computeringenieur kan zijn, dachten ze bij een uitgeverij. Dus kreeg Barbie een roze brilletje op en een roze laptop mee.

Maar het verhaal van Barbie als ‘computernerd’ is een grote teleurstelling, vinden veel volwassen lezers. Ze blijkt alleen geïnteresseerd in de “ontwerpideeën” van een nieuwe game en besmet de computer van haar zusje met een virus. Dat probleem kan ze vervolgens niet zelf oplossen; daar heeft ze de hulp van haar vrienden Brian en Steven bij nodig.

Het boek Barbie: I Can Be a Computer Engineer ligt al een tijdje in de winkels en er werd in recensies al behoorlijk over geklaagd. Een reacie in de webwinkel Amazon:

It is the most horrific example of female disempowerment I’ve ever experienced. How many were responsible for reading and approving that book? How many hands did it pass through before being published and sold to the general public? Please tell me that there was at least ONE person within your organization that questioned its integrity. At least one email sent to a manager of some kind warning that its contents were outdated and humiliating.

En op Twitter:

Twitter avatar Spacekatgal Brianna Wu aka LW3 Can we get real? This is a really shitty message. And it’s STILL getting put in girl’s heads before we can think. http://t.co/6JXYrHNIyK

Deze week kwam er een treffende tegen-reactie. Eerst in de vorm van een column van schrijfster Pamela Ribon en vervolgens in de vorm van Feminist Hacker Barbie, een creatie van computeringenieur Kathleen Tuite.

Zij nodigde iedereen uit om op een speciaal voor de gelegenheid gebouwde site een eigen interpretatie te geven aan het Barbie-verhaal. Haar oproep:

Help Barbie be the competent, independent, bad-ass engineer that she wants to be.

En zo geschiedde.

Twitter avatar SwiftOnSecurity InfoSec Taylor Swift Compare the original version to mine.
Barbie can’t even code, and the book is called “Barbie is a computer engineer” http://t.co/CholDn2oVE
Twitter avatar SavvyLindz Lindsey Galloway My favorite installment of #FeministHackerBarbie so far. Seriously Brian. http://t.co/Ja3PwlqTgk
Twitter avatar KojiFox Koji Fox And the award for my favorite meme this year goes to: #FeministHackerBarbie 🏆 http://t.co/9MtskQleR6