SlimmerIQen

Een vrachtwagenchauffeur en iemand die bij de jeugdselectie van Feyenoord speelt. Geen mensen die in het stereotype van hoogbegaafde nerd passen. Toch hebben deze twee – net als de andere kandidaten van het nieuwe quizprogramma SlimmerIQen – een IQ van 130 of hoger. Veertien hoogbegaafde deelnemers strijden hierin om de titel ‘SlimmerIQ 2014’. Ze lieten in de voorselectie al zestienhonderd mensen achter zich. De kandidaten worden onder andere getest op kennis, ruimtelijk inzicht en geheugen. De kijker kan thuis ook meespelen. Een soort mix van De slimste mens en De Nationale IQ test dus. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke portretten van de deelnemers, iets wat we meestal niet zien in quizprogramma’s. De presentatie is in handen van Peter van der Vorst. Het format werd ontwikkeld in samenwerking met Mensa, de vereniging voor hoogbegaafden.

RTL 4, 21.20-22.35u.