Al-Shabaab eist bloedige aanslag op buspassagiers Kenia op

Archieffoto van strijders van Al-Shabaab.
Archieffoto van strijders van Al-Shabaab. Foto AP / Farah Abdi Warsameh

De Somalische terreurgroep Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloederige aanslag in een bus in Kenia vanochtend waarbij 28 mensen werden gedood. Dat meldt persbureau AP. Volgens Al-Shabaab is de aanslag een wraakactie voor recente invallen van de Keniaanse politie in moskeeën in kuststad Mombasa.

De aanval vond vanochtend vroeg plaats in een bus die onderweg was naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De bus werd nabij de grens met Somalië beschoten en vervolgens haltgehouden, op zo’n 50 kilometer van de stad Mandera. Ooggetuigen die AP sprak zeggen dat de passagiers gedwongen werden de bus te verlaten, waarna de moslims van de niet-moslims werden gescheiden. De niet-moslims werden vervolgens één voor één van dichtbij geëxecuteerd. Onder de slachtoffers waren volgens de Keniaanse politie negentien mannen en negen vrouwen.

De aanslag vond plaats op een opmerkelijke plek, vertelt onze correspondent Koert Lindijer vanuit Nairobi:

“Mandera ligt in het grensgebied met Somalië en Ethiopië, waar veel troepen zijn gelegerd. Het verbaast mij dat het leger in dit gemilitariseerde gebied niet onmiddellijk heeft kunnen ingrijpen. Dit is opnieuw een afgang voor de Keniaanse veiligheidsdiensten.”

Aanval wraakactie tegen ‘kruisvaarders’

Al-Shabaab gaf vanmiddag een verklaring uit waarin de groep vol trots meldde dat “met succes” een operatie was uitgevoerd in de buurt van Mandera, waarbij 28 ‘kruisvaarders’ werden gedood. Als verklaring voor hun gruweldaad gaf Al-Shabaab “de misdaden begaan door de Keniaanse kruisvaarders tegen onze moslimbroeders in Mombasa”, refererend aan vier invallen van de politie in moskeeën in Mombasa afgelopen week.

Lindijer noemt de aanslag van vandaag “opvallend groot”:

“We zien dit soort aanslagen helaas wel meer, maar qua aantal doden is deze aanslag opvallend groot. Hij komt na een gewelddadige week in Mombasa. De overheid treedt al jaren keihard op tegen Al-Shabaab. Keniaanse moslims hebben het gevoel dat de regering hen zonder onderscheid verdacht maakt, dat zij collectief worden aangeklaagd. De radicalisering neemt daardoor toe.”

De Keniaanse regering meldt op Twitter dat in reactie op de aanval kampen van Al-Shabaab zijn aangevallen door de luchtmacht:

Twitter avatar InteriorKE InteriorCNG Ministry #ManderaAttacks: Attackers camp has been destroyed by KDF using helicopters and jets, many killed, operations continue.

Al-Shabaab gevaar voor hele Hoorn van Afrika

Het aantal grote aanslagen door Al-Shabaab in Kenia is de afgelopen jaren toegenomen. Hoewel de terreurbeweging in Somalië zelf terrein heeft verloren, heeft Al-Shabaab zich omgevormd tot een gevaar voor de hele regio. In de hogere rangen zitten tegenwoordig opvallend veel Kenianen. Vele zijn voormalige christenen die tot de islam zijn bekeerd.

De Amerikanen hoopten op grondige wijzigingen binnen de groep na de dood van Al-Shabaab-leider Ahmed Abdi Godane en enkele naaste medewerkers in september bij een drone-aanval. Godane werd opgevolgd door de al even radicale Abu Obeida. Veranderingen binnen Al-Shabaab zijn alleen mogelijk als de verstikkende greep van buitenlanders wordt gebroken. Zij gingen enkele jaren geleden een verbond met Al-Qaeda aan en sommige radicalen onder hen zouden zich nu willen liëren aan de Islamitische Staat in Irak en Syrië. Maar er zijn ook meer gematigde en nationalistische vleugels in de groep.