Ajax met moeite langs Heerenveen, Excelsior pakt punt in Tilburg

Luciano Slagveer (buiten beeld) scoort de 1-0 voor Heerenveen. Keeper van Ajax Jasper Cillessen is kansloos. De bal links doet niet mee aan het spel.
Luciano Slagveer (buiten beeld) scoort de 1-0 voor Heerenveen. Keeper van Ajax Jasper Cillessen is kansloos. De bal links doet niet mee aan het spel. Foto ANP/Olaf Kraak

Ajax heeft vanavond met 4-1 van sc Heerenveen gewonnen. De landskampioen trok de wedstrijd pas naar zich toe nadat de tegenstander met een man minder was komen te staan. Excelsior - Willem II eindigde in 1-1.

Slagveer in de fout

Luciano Slagveer was een groot deel van de wedstrijd de opvallendste speler in de ArenA. De Rotterdammer schoot Heerenveen na achttien minuten op voorsprong. Hij incasseerde in de slotfase van de eerste helft echter tot twee keer toe een gele kaart. Trainer Dwight Lodeweges protesteerde tegen die beslissing en kon ook vertrekken.

De goal van Slagveer:

Voor de tweede gele kaart van Slagveer was Heerenveen de gevaarlijkste ploeg. Ajax speelde slordig en leed veel balverlies.

Ricardo Kishna hielp Ajax er enigszins bovenop. Hij bekroonde een sterke invalbeurt met een assist en een doelpunt voor de thuisclub in Amsterdam. De buitenspeler kwam na 63 minuten bij een achterstand van 1-0 in het veld. Drie minuten later nam hij snel een hoekschop, die de door Ajax begeerde Daley Sinkgraven in eigen doel werkte. Kishna bereidde de 2-1 van Anwar El Ghazi voor en zorgde zelf voor 3-1. Arkadiusz Milik benutte in de slotfase nog een strafschop.

Goal buitenspel

Willem II had in eigen huis het betere van het spel, maar wist dat nauwelijks uit te drukken in kansen en al helemaal niet in doelpunten. Een doelpunt van Ben Sahar in de tweede helft werd afgekeurd voor buitenspel, waarna Van Weert fraai raak kopte uit een voorzet van Daan Bovenberg. Sander Fischer maakte vlak daarna hands in het strafschopgebied. De toegekende strafschop bleek goed besteed aan Armenteros.

Ajax, dat dinsdag Paris Saint-Germain treft in de Champions League, verkleint de achterstand op koploper PSV tot een punt. De Brabanders spelen morgen tegen FC Groningen. Heerenveen staat elfde. Dankzij de remise blijven beide ploegen in de middenmoot. Willem II staat tiende met zeventien punten, Excelsior staat drie plekken lager met zestien punten.

Wedstrijdverslag door persbureau Novum.