Adams en niet Schippers beste atlete van het jaar

Niet Dafne Schippers maar de Nieuw-Zeelandse kogelstootster Valerie Adams is gekozen tot beste atlete van de wereld. De verkiezing had vrijdagavond plaats in Monaco op het jaarlijkse gala van de internationale atletiekfederatie IAAF. Naast Adams en Schippers was de Ethiopische langeafstandsloopster Genzebe Dibaba genomineerd.

Adams (30) werd gekozen vanwege haar gouden medaille op de Gemenebestspelen in Glasgow en haar wereldtitel indoor in Sopot. De Nieuw-Zeelandse, die regerend olympisch en wereldkampioen is, heeft een prachtige erelijst opgebouwd. Ze is tweevoudig olympisch kampioen, viervoudig wereldkampioen outdoor en drievoudig wereldkampioen indoor. Bovendien is Adams, met een lengte van 1,93 meter en en een gewicht van 120 kilogram, ongeslagen sinds 2010; ze won 56 wedstrijden op rij.

Schippers werd vooraf al weinig kansen toegedicht, omdat ze haar sprinttitels op de 100 en 200 meter niet op wereld- maar Europees niveau behaalde. De atlete, die de meerkamp met de sprint combineert, werd vorige maand in Baku wel uitgeroepen tot Europese atlete van het jaar.

Beste atleet van de wereld werd de Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie. Hij won goud op de EK en verbeterde in februari het 21 jaar oude wereldrecord (indoor) van Sergei Bubka. Lavillenie sprong over 6,16 meter, twee centimeter hoger dan Bubka. Dat betekende tevens de hoogste sprong ooit. Outdoor kwam Boebka niet verder dan 6,14 meter. (NRC)