Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Frankrijk en Zwitserland gelijk na eerste dag finale Davis Cup

Een vertwijfelde Roger Federer. Foto EPA / Yoan Valat

Frankrijk en Zwitserland hebben elkaar in evenwicht gehouden op de eerste dag van de finale van de Davis Cup. Stanislas Wawrinka zette Zwitserland nog wel op voorsprong door Jo-Wilfried Tsonga te verslaan. Maar later op de avond verloor Roger Federer van Fransman Gaël Monfils.

De 29-jarige Wawrinka was in de eerste partij van de tweestrijd met Frankrijk veel te sterk voor Jo-Wilfried Tsonga: 6-1, 3-6, 6-3, 6-2. Frankrijk hoopt voor eigen publiek op een tiende eindzege.

Tsonga, op de twaalfde plaats de beste Fransman op de wereldranglijst, kon de ruim 27 duizend toeschouwers in Lille echter niet verblijden met een overwinning. Alleen in de tweede set, toen hij profiteerde van een zwakke game van Wawrinka, kon Tsonga iets uithalen.

De Zwitserse kopman Federer kende even later echter een slechte dag tegen Monfils. De nummer twee van de wereld verloor in drie sets: 6-1, 6-4, 6-3.

Federer werd zichtbaar gehinderd door rugklachten, meldt persbureau Novum. Door die rugblessure liet Federer de finale van de ATP Masters Final in Londen schieten vorige week. NRC-sportredacteur Steven Verseput schreef gisteren in de krant:

De blessure [van Federer] komt erg ongelegen. De Davis Cup is één van de twee prijzen die Federer nog niet won, naast goud in het enkelspel op de Olympische Spelen. Het tennisgekke Zwitserland snakt naar een zege in het toernooi dat het nog nooit won. En de tenniswereld hoopt op een spektakelstuk: Roger Federer in een overdekt voetbalstadion met 27.000 toeschouwers, onder wie veel chauvinistische Fransen.

Dat chauvinisme en de rugklachten werden Federer dus te veel. Morgen staat het dubbelspel op het programma. Zondag volgen de laatste twee enkelspelen. Of Federer dan toch weer zal spelen, ondanks zijn rugklachten, is nog niet bekend.