Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Luchtvaart

De helft van Nederlands goud ligt nu in Amsterdamse kluis

Er zijn twee opties om een flinke hoeveelheid goud van New York naar Amsterdam te krijgen; per boot of per vliegtuig. Maar hoe het gedaan is, wil De Nederlandsche Bank(DNB) uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

De centrale bank maakte vanochtend bekend dat de afgelopen periode ruim 122 ton goud – ter waarde van circa 4 miljard euro – van New York naar het Frederiksplein in Amsterdam is verscheept. Dat heeft de bank gedaan om een „evenwichtiger spreiding van het goud over de verschillende locaties te realiseren”.

De Nederlandsche Bank bezit in totaal 612 ton goud. Daarvan lag 51 procent in New York. Door de verhuizing ligt in Amerika nu nog 31 procent van de goudvoorraad. Ook in Nederland wordt nu 31 procent bewaard. De rest van het goud ligt in Londen (18 procent) en Canada (20 procent).

De goudvoorraad van Nederland was lange tijd veel groter. Na de Tweede Wereldoorlog kocht Nederland goud aan, wat voornamelijk in kluizen in New York belandde. Maar sinds 1991 verkocht Nederland 1.100 ton goud. De bank liet bij een van die verkopen weten dat het goud beter tot zijn recht zou komen om een hals of pols als sieraad, dan weggestopt in een donkere kluis.

Sinds de crisis is de goudvoorraad ook onderdeel van complotten en speculatie. Zo ging het verhaal dat het goud in New York allang verdwenen zou zijn en dat het door de Amerikaanse centrale bank gebruikt zou worden om de schuldenlast van de Verenigde Staten te verlichten.

Ook andere landen hebben recentelijk hun goudvoorraad teruggehaald. Zo haalde Duitsland eind 2013 goud terug vanuit Parijs. De president van de Duitse centrale bank liet toen weten dat dit met speciale vliegtuigen was gebeurd. In 2020 wil Duitsland de helft van zijn voorraad in eigen land hebben.