Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Truckfabrikanten van vorming kartel verdacht

Daf Trucks in Eindhoven is een van de vrachtwagenbedrijven die worden verdacht van kartelvorming.
Daf Trucks in Eindhoven is een van de vrachtwagenbedrijven die worden verdacht van kartelvorming. Foto Bloomberg

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging verdenkt een groot aantal vrachtwagenfabrikanten van kartelvorming en ongeoorloofde prijsafspraken. De Europese Commissie heeft de bedrijven daarvan gisteren officieel op de hoogte gesteld.

Commissaris Vestager maakte niet bekend welke bedrijven betrokken zouden zijn bij het kartel, maar Daf Trucks in Eindhoven bevestigt dat het door de commissie op de hoogte is gesteld van de verdenking. Andere bedrijven die door internationale media worden genoemd als deelnemers aan het kartel zijn onder meer Volvo, het Volkswagen-onderdeel MAN, Daimler, Scania en Renault.

Volgens de Europese Commissie gaat het om een oud kartel dat tien jaar geleden op „haar hoogtepunt” was, maar nog steeds opereert. Als de verdenkingen bewezen worden gaat het om „zeer ernstige” overtredingen van de antikartelwetgeving, aldus eurocommissaris Vestager.

Tegenover internationale media noemde ze de zaak zo groot, dat een schikking waarschijnlijk niet in de rede ligt voor de truckfabrikanten. Als de verdenkingen bewezen worden kunnen de betrokken bedrijven forse boetes krijgen, tot wel 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf.

Het onderzoek begon in januari 2011 met invallen in een aantal hoofdkantoren van truckfabrikanten. In Nederland vielen werknemers van de toenmalige Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) binnen bij de kantoren van DAF in Eindhoven en Scania in Zwolle. DAF Trucks is sinds 1996 een dochter van het Amerikaanse Paccar.

Hoe het mogelijke kartel onder de aandacht van de Europese Unie is gekomen, is niet bekend. In een aantal andere kartelzaken trok één van de betrokken bedrijven aan de bel. Die partij ontliep vanwege de melding meestal een boete.