Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Tot vijf jaar cel geëist tegen zorgfraudeurs

Tegen elf verdachten van zorgfraude uit Den Haag zijn vandaag celstraffen van één tot vijf jaar geëist. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de elf ervan meer dan 3,7 miljoen euro aan onterechte zorguitkeringen te hebben geïncasseerd. Van dat geld kochten ze huizen en luxeauto’s.

Een van de verdachten was ambtenaar bij het Centrum voor Indicatiestellingen in de Zorg (CIZ), dat beoordeelt of mensen recht hebben op AWBZ-zorg. De 35-jarige man heeft zich volgens justitie laten omkopen. Vervolgens zou hij valse informatie hebben ingevoerd in de systemen van het CIZ.

Meerdere mensen hadden zogenaamd een incomplete dwarslaesie als gevolg van traumatisch hersenletsel op 4-jarige leeftijd. Al die patiënten waren familieleden en vrienden van twee andere verdachten.

De rechtbank doet op 15 december uitspraak. Het OM is bezig met een procedure om het geld terug te krijgen. (Novum)