Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Tienduizenden Mexicanen de straat op tegen verdwijning studenten

Demonstranten raken slaags met de oproerpolitie.
Demonstranten raken slaags met de oproerpolitie. Reuters / Henry Romero

Een protest van tienduizenden Mexicanen tegen de verdwijning van 43 studenten, is met geweld geëindigd. Een kleine groep gemaskerde demonstranten viel de politie aan in Mexico-Stad met stenen en stokken.

Voorafgaand aan het geweld verliep de demonstratie juist vreedzaam, in tegenstelling tot eerdere protesten. Die liepen uit op verbranding van overheidsgebouwen in de staat Guerrero, waar de studenten verdwenen. Toen gemaskerde demonstranten zich gisteren bij het protest voegden, schreeuwden andere demonstranten dat ze geen geweld moesten gebruiken en hun masker moesten af doen.

De demonstranten stonden op het centrale plein van de stad en riepen op tot het aftreden van president Enrique Pena Nieta. De familieleden hielden borden vast met foto’s van verdwenen studenten en herhaalden dat ze het verhaal van de regering niet geloven: dat de jongeren zouden zijn vermoord door een drugsbende.

“We zijn niet moe. We zijn boos op deze Mexicaanse regering en de hele structuur, omdat ze helemaal niets anders hebben gedaan dan gezinnen misleiden.”

Tienduizenden mensen vermist sinds drugsoorlog

Sinds het begin van de drugsoorlog in Mexico in 2006 zijn 22.322 mensen vermist, schrijft persbureau AP. In de zoektocht naar de vermiste studenten zijn meerdere massagraven ontdekt.

De studenten verdwenen eind september nadat zij vier bussen hadden gekaapt. Ze werden gearresteerd door de politie die hen vervolgens overdroeg aan de Guerreros Unidos. De bende kreeg daarbij te horen dat de studenten bij een concurrerende groepering hoorden. Zij werden naar een gebied buiten de stad gebracht, waarna er niks meer van hen is vernomen.