Vogelgriep aangetroffen bij pluimveebedrijf

Foto ANP

Bij een legkippenboerderij in Ter Aar (Zuid-Holland) is vogelgriep aangetroffen. De 43 duizend legkippen op het bedrijf worden geruimd. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken gisteren bekendgemaakt. Vandaag kan pas aan het einde van de dag met zekerheid vastgesteld worden om welke variant van het virus het gaat. Tot die tijd geldt in ieder geval voor de komende 72 uur een transportverbod. Voor dezelfde periode is ook de ophok- en afschermplicht weer ingesteld. De vier andere pluimveebedrijven die binnen een straal van 10 kilometer liggen worden nu onderzocht.

Vijf dagen geleden werd de H5N8-variant van vogelgriep aangetroffen op een boerderij in Hekendorp, zo’n twintig kilometer ten noorden van Ter Aar. Die variant is besmettelijk en kan overgedragen worden op mensen.