Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Stromae in Ziggo Dome: ‘sympathiek maar simpel’

De Belgische zanger Stromae gisteravond in de Amsterdamse Ziggo Dome.
De Belgische zanger Stromae gisteravond in de Amsterdamse Ziggo Dome. Foto ANP / Paul Bergen

Synchrone dansjes, een korte monoloog over Belgische frietjes, en dat alles in pastelkleurige kniesokken. Dan weet je hoe laat het is: Stromae stond gisteravond in de Amsterdamse Ziggo Dome. NRC was erbij en zag een sympathiek maar simpel concert.

Stromae maakt, zoals altijd, stijlvol zijn entree:

‘Stromae danst en zingt als Las Vegas-professional’

De tijd is voorbij gevlogen voor de man achter de zomerhit ‘Alors on Danse’. Het is alweer vier jaar geleden dat Paul van Haver onder de naam Stromae de muziekwereld veroverde als een nieuwe Jacques Brel. Na vele uitverkochte concerten in binnen- en buitenland, evenals succesvolle samenwerkingen met bijvoorbeeld de Nieuw-Zeelandse popster Lorde op de soundtrack van de nieuwste Hunger Games-film (liedje), is Stromae ongekend populair. Eind oktober kreeg hij in tv-programma College Tour dubbel platina voor zijn tweede album Racine Carrée. Hij vulde gisteravond zeventienduizend stoeltjes en mag dat vanavond opnieuw doen.

Maar populariteit was gisteravond net niet genoeg, muzikaal moet het ook nog hout snijden. NRC-muziekrecensent Jan Vollaard was bij het concert en geeft het vanmiddag in NRC Handelsblad drie ballen”:

“Stromae is een sympathieke showman die danst en zingt als een Las Vegas-professional en die zijn liedjes vanwege een verleden als hiphop- en danceproducer een stevige beat mee weet te geven. Het is gelijk de zwakte van zijn muziek, want Stromaes zompige housebeats hebben diepe wortels in de jaren negentig en komen op den duur wat oubollig over.”

Hij gaf bijvoorbeeld ‘Alors on Danse’ niet de verdiende uitbreiding. Vollaard:

“Een afgeraffeld Alors on danse werd een bescheiden afknapper, want zo’n wereldhit had echt wel wat langer opgerekt mogen worden dan de drie minuten waarin het werd weggemoffeld. Veel sterker was het instrumentale Merci met beelden van futuristische ruimtelandschappen en een a capella gezongen finale, waarbij de lompe dansbeat van de rest van de avond uit de herinnering werd verbannen.”

Lees in NRC Handelsblad: ‘Stromae is sympathiek maar simpel‘ door Jan Vollaard.

Bekijk de 90s medley waarin Stromae ‘Alors on Danse’ ‘wegmoffelde’:

‘Papaouatai’ in de Ziggo Dome:

Bekijk hier een ander kort filmpje van het optreden, met synchronische dansjes:

Wow. #Stromae was werkelijk briljant. Wat een held. #Ziggo

Een video die is geplaatst door @edwinmvanleeuwen op

‘Bekroning op succesjaar’

De muziekredactie van Nu.nl hoorde een bekroning op een succesjaar. Met meerdere uitverkochte shows in de Heineken Music Hall en op Lowlands eerder dit jaar, is de show voor de “doorgewinterde concertbezoeker muziek gesneden koek”, maar Stromae blijft toch verrassen:

“Zo sluit hij de toch al overdonderende show ditmaal bijvoorbeeld a cappella af. De verrassing zit ditmaal vooral in de indrukwekkende visuals, die in de grote Ziggo Dome bij vlagen net zo belangrijk lijken als de muziek. Maar het is niet voor niets dat Stromae überhaupt zover gekomen is: met de muziek zit het wel goed.”

‘Formidable’ live in de Ziggo Dome:

Twitter avatar Mister_Saddiki Hassie Wassie Wat was Stromae geweldig!!! Dikke 10 en Ziggo Dome wat een top locatie. Petje af broekje aan :-). #ZiggoDome #ziggo #Stromae #Amsterdam

De Leidse afdeling van de huiskamerconcerten in studentenkamers Stukafest was er ook bij en keek of het concept misschien uitgebreid kon worden:

Twitter avatar puurpenny Penny Bruijninckx Geweldig hoe #Stromae na al het spektakel het concert a capella eindigde. Heel @ZiggoDome stil, wow! http://t.co/t7U0YiZfkm

Na afloop ging Stromae ook nog even met fans ‘op de foto’:

Merci beaucoup! #Stromae @stromaeofficial #Ziggo #watongelofelijktof

Een foto die door edwinmvanleeuwen is geplaatst op

Meer filmpjes van Stromaes optreden gisteravond? Kijk dan hier.