Terreurverdachte Sabir K. is gisteravond opnieuw aangehouden om uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Vanwege een aanvullende beschikking van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) staat niets uitlevering meer in de weg, meldt het Openbaar Ministerie.
De VS willen dat K. wordt uitgeleverd, omdat hij banden zou hebben met terreurbeweging Al-Qaeda. Hij zou in 2010 een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan hebben beraamd en werd in 2011 vanuit Pakistan naar Nederland uitgezet.
Uitlevering werd eerder verboden
Over de uitlevering van K. is veel te doen geweest. Vorig jaar juli oordeelde het gerechtshof dat hij niet uitgeleverd mocht worden. De Nederlandse staat had te weinig gedaan om er zeker van te zijn dat de Verenigde Staten niets te maken hadden met de foltering van K. in Pakistan. De staat wilde niet meewerken aan het onderzoek, dus bleef daar onzekerheid over. De staat ging vervolgens in augustus vorig jaar in cassatie, de Hoge Raad oordeelde in juli van dit jaar dat de beslissing van het hof destijds terecht was.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vorige maand weersproken dat de VS betrokken is geweest bij de aanhouding van K. in Pakistan. Opstelten oordeelt dat daarmee de belemmering die uitlevering in de weg stond is weggenomen. Opstelten had de uitlevering eerder al goedgekeurd, onder voorwaarde dat K. in de VS behandeling zou kunnen krijgen voor posttraumatische stressstoornis.
Advocaat K. spant twee rechtszaken aan
De advocaat van K., André Seebregts, noemt de aanhouding en de beslissing zijn cliënt uit te leveren “onbegrijpelijk” en “in strijd met de rechtsstaat”, schrijft persbureau Novum. Seebregts spant dan ook twee rechtszaken aan; volgende week dient waarschijnlijk al een zaak waarin de rechtbank in Rotterdam wordt gevraagd de vrijlating van K. uit uitleveringsdetentie te gelasten. Daarnaast spant de advocaat een kort geding aan bij de rechtbank in Den Haag met als doel de uitlevering te verbieden.
“Hij is al ruim anderhalf jaar vrij en heeft geen problemen veroorzaakt. Dit kan juridisch helemaal niet.”