Dit is een artikel uit het NRC-archief
In beeld

Onderwijs

Rellen na protest van duizenden Mexicanen vanwege vermissing studenten

Het is onrustig in Mexico en daar heeft de verdwijning van 43 studenten alles mee te maken. Ontvoerd door politie die samenwerkte met een lokale drugsbende in de zuidwestelijke stad Iguala en daarna verbrand, denkt de regering, maar het onderzoek loopt nog. Veel inwoners vinden dat president Enrique Peña niet goed omgaat met de situatie. In de stad liepen op drie plekken demonstranten in een mars en eisten ze het aftreden van Peña. Het kwam tot rellen met de oproerpolitie. De onvrede van de demonstranten over hun president heeft volgens persbureau Reuters ook te maken met een schandaal over een spoorwegcontract. De regering beëindigde begin deze maand plotseling een contract van zo'n drie miljard euro dat was toegekend aan een consortium geleid door China Railway Construction Corp Ltd., die partners had in de vorm van een groep Mexicaanse firma's, waaronder een die bekendstaat als Grupo Higa. Daarna lekte uit dat een dochteronderneming van Grupo Higa een luxueus huis bezat dat de vrouw van Peña wilde kopen. Dat riep vragen op over de aanbesteding, waarna ze afgelopen dinsdag bekendmaakte het huis op te zullen geven. Zij legde, net als Peña zelf, niet uit waarom de winnaars van de bieding op het spoorwegcontract ook eigenaars van hun huis waren.
AFP/ Yuri Cortez
AFP/ Alfredo Estrella
AFP/ Yuri Cortez
AFP/ Alfredo Estrella
AFP/ Alfredo Estrella
"Peña Nieto criminaliseert onderwijs", "Je wilt dat ik stop met vechten? Ik ben nog liever dood" en "Peña Nieto onderdrukt de vrijheid" staat er van links naar rechts op de borden boven het hoofd van deze man. "Rechtvaardigheid", staat er op zijn armen.
Reuters/ Tomas Bravo
AP/ Rebecca Blackwell
"Peña weg", houdt een man omhoog.
Reuters/ Tomas Bravo
Members of Federal Police detain a demonstrator during clashes with protesters outside Mexico's National Palace on Zocalo square in Mexico City, on November 20, 2014, over the safe return of 43 students who went missing in southern Mexico after an attack by gang-linked police last September 26. Protesters angry at the presumed massacre of 43 students clashed with police after a massive march demanding President Enrique Pena Nieto's resignation. AFP PHOTO/Alfredo ESTRELLA
Demonstranten lopen rond met de beeltenis van president Enrique Pena, wiens aftreden ze eisen.
Reuters/ Tomas Bravo
Een demonstrant is gewond geraakt bij de rellen.
AFP/ Yuri Cortez
Reuters/ Bernardo Montoya
AFP/ Yuri Cortez