Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Premier Japan ontbindt Lagerhuis

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vandaag het Lagerhuis ontbonden. Hij maakt daarmee de weg vrij voor vervroegde verkiezingen na een reeks schandalen binnen zijn pas benoemde kabinet.

Premier Shinzo Abe arriveert in het lagerhuis.
Premier Shinzo Abe arriveert in het lagerhuis. Foto EPA/Franck Robichon

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vandaag het Lagerhuis ontbonden, waarmee hij de weg heeft vrijgemaakt voor vervroegde verkiezingen. De stap wordt gezien als een poging van Abe om na een reeks schandalen binnen zijn pas benoemde kabinet meer steun te krijgen voor zijn regering.

De vervroegde verkiezingen vinden plaats op 14 december, meldt persbureau AP. De Liberaal-Democratische Partij van Abe zal naar verwachting zetels verliezen, maar aan de macht blijven. De oppositie is onderling verdeeld en Abes partij kan naar alle waarschijnlijk blijven doorregeren samen met haar coalitiepartner.

Weer in recessie

Abe wil een reeks economische hervormingen doorvoeren om de haperende Japanse economie te stimuleren. Hij kondigde eerder deze week aan een geplande btw-verhoging uit te stellen, nadat maandag was gebleken dat de Japanse economie onverwachts in een recessie terechtgekomen is. Volgens de premier moeten de verkiezingen worden gezien als een referendum over zijn economische beleid.

“De strijd begint nu”, zei Abe kort na de ontbinding van het 480 zetels tellende Lagerhuis.

“We gaan het gevecht vol aan, zodat we hier terug kunnen keren en de taak weer op ons kunnen nemen om van Japan een land te maken dat schittert in het centrum van de wereld.”

Abe is sinds twee jaar premier van Japan. Zijn partij is al bijna de gehele naoorlogse periode aan de macht. Abe had net een nieuwe regering gevormd, toen vorige maand twee kersverse vrouwelijke ministers werden beschuldigd van corruptie. Het ging om de minister van Handel en die van Justitie. Abe had hen samen met drie vrouwen opgenomen in de regering in een poging de aanwezigheid van vrouwen op het hoogste politieke niveau op te vijzelen.