Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

Pluimveebedrijf Ter Aar geruimd om vogelgriep

Het pluimveebedrijf in Ter Aar (gemeente Nieuwkoop) waar gisteren vogelgriep werd geconstateerd wordt vandaag geruimd. Bij de ongeveer 43.000 legkippen in de drie stallen werd gisteren de H5-variant van het vogelvirus vastgesteld.

Op het pluimveebedrijf in Ter Aar waar vogelgriep is vastgesteld worden de legkippen geruimd.
Op het pluimveebedrijf in Ter Aar waar vogelgriep is vastgesteld worden de legkippen geruimd. Foto ANP/Jeroen Jumelet

Het pluimveebedrijf in Ter Aar (gemeente Nieuwkoop) waar gisteren vogelgriep werd geconstateerd wordt vanochtend geruimd. Volgens de burgemeester, die sprak met de NOS, is de ruiming een “ramp” voor de jonge pluimveehouders bij het bedrijf.

Bij de ongeveer 43.000 legkippen in de drie stallen werd gisteren de H5-variant van het vogelvirus vastgesteld. Later vandaag wordt bekend of de dieren besmet zijn met het hoog-pathogene H5N8-type dat afgelopen weekend werd geconstateerd bij kippen in van een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp (gemeente Oudewater), of met een laag-pathogene variant. Tot die tijd geldt in ieder geval voor de komende 72 uur een transportverbod.

Totaal vervoersverbod

In Nieuwkoop, Zuid-Holland, is sinds gisteravond een noodverordening van kracht die het de gemeente mogelijk maakt mensen uit het gebied rond het pluimveebedrijf te weren. Net als na de vaststelling van H5N8 in Hekendorp geldt in heel Nederland totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel richtingen slachterijen of andere pluimveebedrijven.

In een straal van tien kilometer rond het bedrijf in Ter Aar is gecontroleerd of daar pluimvee werd gehouden dat mogelijk besmet was met de vogelgriep. Op vier bedrijven die in de directe omgeving staan blijkt geen pluimvee te worden gehouden.

Landelijk geldt de komende dagen een ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte. Door het landelijke transportverbod dreigt een tekort op eieren in de supermarkten.