Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

OR Tweede Kamer voor de rechter om voorzitter

De aanstelling van een communicatieadviseur voor Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft geleid tot een conflict met de ondernemingsraad van de Tweede Kamer. De OR voelt zich gepasseerd bij de oprichting van een stafbureau dat Van Miltenburg moet ondersteunen. Dat bleek gisteren in een rechtszitting bij de ondernemingskamer.

Door de oprichting van het stafbureau verdwijnt een aantal taken bij communicatie en voorlichting. Tegelijk vindt op die afdeling een reorganisatie plaats, waardoor medewerkers vrezen voor hun baan.

De OR vindt dat hij geen wezenlijke invloed op het besluit gehad heeft. „De trein reed al.” Het managementteam ontkent dat. Het is noodzakelijk dat Van Miltenburg een vaste voorlichter krijgt, zegt de advocaat van het management. „De Kamervoorzitter is meer een publieke figuur geworden.” Dat blijkt bijvoorbeeld uit toenemende druk vanuit sociale media en de openbare verkiezing voor de functie, en bij incidenten zoals de recente bezetting van het Kamergebouw door Koerden.

De OR noemt het stafbureau „een structurele oplossing voor een incidenteel probleem”. Een volgende voorzitter zou geen extra ondersteuning nodig hebben. Volgens de advocaat van het managementteam hebben Kamervoorzitters daar de laatste jaren juist meer behoefte aan. „Het is natuurlijk niet zo dat de pers een nieuwe voorzitter niet zou bestoken met vragen.”

De uitspraak is over zes weken.