Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Obama komt met ‘ingrijpende’ immigratiehervormingen

De brug tussen de Verenigde Staten en Mexico, bij Brownsville in Texas, gezien door een van de hekken langs de grens.
De brug tussen de Verenigde Staten en Mexico, bij Brownsville in Texas, gezien door een van de hekken langs de grens. Foto Reuters / Shannon Stapleton

Barack Obama kondigde vannacht tijdens een televisietoespraak verregaande immigratiehervormingen aan die de dreiging van deportatie voor zo’n 4,7 miljoen illegale immigranten verzacht en mogelijk wegneemt.

Met deze beslissing kan Obama een hevige strijd verwachten met de Republikeinen die begin deze maand een meerderheid behaalden in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. En die strijd wil de president aangaan, zo liet hij weten tijdens zijn voordracht in het Witte Huis. Obama daagde het hevig verdeelde Washington uit:

“Aan die Congresleden die twijfelen aan mijn autoriteit om ons immigratiesysteem te verbeteren, of aan de wijsheid om in mijn eentje actie te ondernemen, heb ik een antwoord: pass a bill.”

De hele toespraak van Obama:

Obama: amnestie is oneerlijk, massadeportatie niet Amerikaans

Met zijn hervormingen wil Obama per presidentieel decreet enerzijds meer geld vrijmaken voor de controle van de Amerikaanse grenzen en het sneller terugsturen van illegalen die de wet overtreden. Aan de andere kant wil de president het makkelijker maken voor hoogopgeleide migranten om in de VS te blijven en wil hij dat illegale immigranten die langer dan vijf jaar in het land zijn én zich aan de wet houden, laten blijven.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama: ‘Are we a nation where workers who pick our fruit and make our beds never have a chance to get right with the law?’
Twitter avatar WhiteHouse The White House “There are actions I have the legal authority to take as President…that will help make our immigration system more fair & just.” —Obama

Volgens onze correspondent Guus Valk kunnen de hervormingen “vergaande gevolgen” hebben voor 4,7 miljoen illegale immigranten. In totaal verblijven 11 miljoen illegale immigranten in de Verenigde Staten. Valk:

“Deze maatregel kan vergaande gevolgen hebben voor miljoenen migranten die op dit moment overal in de VS semi-legaal zijn. Ze werken, hun kinderen gaan naar school en ze betalen belasting. Rechten hebben ze niet of nauwelijks. Deze groep mensen is erg zichtbaar voor Amerikanen, omdat ze in tuinen werken, klusjes doen of in hotels werken. Ook is van belang dat Obama iets wil doen aan de status van migranten die ooit als kind naar de VS zijn gekomen, en geen ander land dan Amerika kennen.”

Vox legt de hervormingen van Obama uit:

‘Meest ingrijpende hervormingen in een generatie’

Volgens persbureau Reuters zijn de plannen van Obama de ‘meest ingrijpende’ hervormingen in twintig jaar. De president weersprak de claim van Republikeinen dat hij illegale immigranten amnestie verleende. Obama:

“Amnestie zou oneerlijk zijn. Massadeportatie zou zowel onmogelijk als in strijd met ons karakter zijn. Waar ik het over heb is: verantwoordelijkheid, gezond verstand en een compromis.”

Obama: geen angstig maar hoopvol debat

In zijn toespraak riep Obama burgers op zich empathisch op te stellen tegenover de situatie van de miljoenen illegale immigranten in Amerika. Hij benadrukte dat zij met dit presidentiële decreet niet meteen volwaardig burger worden, maar wel de hypocrisie van de situatie bestrijdt. Obama:

“Zijn wij een land waar wij arbeiders ons fruit laten plukken en onze bedden laten opmaken, maar ze niet de kans geven om volgens de wet te leven? We hebben meer nodig dan politiek als het gaat om immigratie: we hebben redelijke, nadenkende en meelevend debat nodig dat draait om onze hoop en niet onze angst.”

President Barack Obama kondigde vannacht verregaande hervormingen van het Amerikaanse immigratiebeleid aan. Foto Reuters / Jim Bourg

Republikeinen spreken van ‘constitutionele crisis’

Op CNN sprak het Republikeinse Congreslid Steve King van een “constitutionele crisis”. Volgens hem misbruikt Obama zijn presidentiële decreet voor niet-grondwettelijke hervormingen. King liet weten in de nabije toekomst niet voor een begroting te tekenen die middelen geeft aan het besluit van Obama. Hij sloot niet uit om in dat geval te dreigen met een zogeheten shutdown.

De boodschap van de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner voor de toespraak van Obama:

Ook senator John McCain is fel tegen het presidentiële decreet van Obama. Hij noemt deze laatste beslissing van de president polariserend en niet-productief voor de samenwerking tussen Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres.

Twitter avatar SenJohnMcCain John McCain #Immigration should be debated & decided by the reps of the people, not executive fiat. My stmt on #ExecutiveAction: http://t.co/YV0bPpY00f

Kan Republikeins Congres verenigd blijven?

Voor de Republikeinen is het debat rond Obama’s beleid ook een lakmoesproef voor de eenheid van de nieuw verkozen meerderheid in het Congres, schrijft The Washington Post. De partij wil een verenigd front vormen tegen de president zonder controversiële uitspraken te maken die kiezers, in het bijzonder minderheden, wegjagen van de partij. Daarnaast willen de leiders van de Republikeinen het liefst een shutdown, het stilleggen van niet-essentiele overheidsdiensten, voorkomen. Toen dit eind 2013 gebeurde beschadigde dit het merk van de GOP aanzienlijk.

‘Obama laat het Congres zijn tanden zien’

Gezien de polarisatie tussen de Democraten en de Republikeinen hebben de hervormingen van Obama ook een duidelijke politieke kant, zegt Valk. Obama heeft dan de congresverkiezingen eerder deze maand verloren, hij heeft de strijd niet opgegeven. Valk:

“Obama laat het Congres zijn tanden zien. Hij verloor de verkiezingen, maar laat zien dat hij de strijd wil aangaan over een progressief thema als migratie. Een week geleden sloot hij een klimaatakkoord met China. Deze twee gebeurtenissen tonen aan dat Obama een progressievere kant uitgaat.”

Bush gebruikte meer presidentiële decreten

Om het “gebroken” Amerikaanse immigratiebeleid te hervormen, gebruikte Obama zijn presidentiële decreet. Het is niet de eerste keer dat hij dit heeft gedaan. In totaal gebruikte hij dit recht 191 keer in zijn zesjarige presidentschap. Zijn voorganger George W. Bush deed dit in zijn acht jaar 291 keer. Obama wordt de afgelopen maanden door de Republikeinen beschuldigd van misbruik van zijn bevoegdheid.

Infographic: Reuters

Achterban Republikeinen heeft hoge verwachtingen

Obama kon vannacht wel op steun rekenen van Democratische voorzitter van de Senaat Harry Reid. “Wij steunen hem”, zei hij tegenover Reuters over de komende strijd tegen de Republikeinen. De president heeft de hulp nodig van zijn partijgenoten om Republikeinse aanvallen af te slaan om wetten aan te nemen om het gebruik van het presidentiële decreet in te perken.

Republikeinen opperden deze zomer al om Obama voor de rechter te slepen voor het gebruik van zijn decreten. Maar ondanks hun grote overwinning in het Huis en de Senaat eerder deze maand kan de partij zich - opnieuw - vervreemden van de kiezer door beleidsvorming in Washington te blokkeren. Valk:

“Republikeinen kunnen Obama voor de rechter dagen, de financiering van de maatregelen stopzetten of hem chanteren, door te zeggen: als dit doorgaat, werken we niet langer samen op andere gebieden. Aan al deze dingen kleven wat nadelen, en de Republikeinen hebben het probleem dat de achterban sinds de gewonnen tussentijdse verkiezingen enorme verwachtingen heeft. Dat zal in de praktijk nog niet meevallen.”

Met deze video op Facebook kondigde Obama gisteren zijn plannen voor immigratiehervormingen aan.

Silicon Valley: niet verregaand genoeg

Hoewel techbedrijven de hervormingen van Obama verwelkomen, zijn zij teleurgesteld. Zij kampen al langer met problemen bij het aannemen van hoogopgeleid personeel. Silicon Valley zou graag zien dat verblijfsvergunningen sneller goedgekeurd worden door de Amerikaanse autoriteiten. Tegenover Reuters klaagt een lobbyist:

“Met de feestdagen hebben de activisten voor de rechten van de illegale immigranten als kerstpakket een auto gehad, wij een fles wijn en een selectie van kazen.”