Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Nooit eerder regende het zoveel Michelinsterren in Amsterdam

Amsterdam is sinds maandag een tweesterrenrestaurant en twee restaurants met één ster rijker. In totaal kregen Amsterdamse restaurants 20 Michelinsterren, meer dan ooit. Vorig jaar waren dat er 16. Geen enkel Amsterdams sterrenrestaurant verloor een ster. In totaal telt de stad nu tien zaken met één ster en, Amstelveen meegerekend, vijf met twee sterren.

Bij de uitreiking van de sterren was restaurant Librije’s Zusje in het Waldorf Astoria Hotel de grote winnaar. Zeven maanden na de opening verdiende het volgens Michelin al twee sterren. „Stiekem hoop je op een sterretje, maar twee, dat had ik nooit gedacht”, bekent chefkok Sidney Schutte. Leidend zijn de sterren niet voor hem, maar wel een erkenning voor het harde werk. „Het belangrijkste is dat je zaak vol zit en dat mensen laaiend enthousiast de deur uitgaan.”

Sazanka in het Okura Hotel is ook nieuw binnen het Amsterdamse sterrenensemble. Hierdoor heeft het O- kura Hotel nu, met ook Yamazoto en Ciel Bleu (de laatste heeft twee sterren), maar liefst vier van de twintig Amsterdamse Michelinsterren in huis. Hotelmanager Emmy Stoel noemt het een unicum: zoveel sterren onder één dak, verspreid over drie restaurants. „Daar zijn we enorm trots op.”

Stoel roemt ook de andere winnaars. „Amsterdam is het culinaire middelpunt van Nederland. Het zet ons op de internationale kaart.” Schutte van Librije’s Zusje is het met haar eens. „We zijn de culinaire hoofdstad.” Andere restaurants in Amsterdamse hotels die goed scoren zijn Hotel de l’Europe, The Dylan, Barbizon Palace en het Amstel Hotel.

Restaurant Sinne op de Ceintuurbaan kreeg voor het eerst een ster. Chef Alexander Ioannou had het niet verwacht: „We waren niet eens bij de uitreiking.” De Zweedse chef rekende hoogstens op een Bib Gourmand: de erkenning voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ioannou moet achteraf bekennen dat hij wel graag bij de uitreiking geweest was. „Maar we hebben het natuurlijk wel gevierd.”