Dit is een artikel uit het NRC-archief

Opvoeden

Net gemist, 22/11

LEZEN
Wat NCIS: Provence: The Van Gogh Mystery
Tijd 14 minuten

Vincent van Gogh is een gevoelig onderwerp. Over welke schilderijen wel en niet aan hem kunnen worden toegeschreven is altijd ruzie. En nu ook over hoe hij doodging. Zelfmoord, is het klassieke verhaal. Maar nieuw onderzoek spreekt dat weer tegen: Van Gogh werd vermóórd. En nieuwer onderzoek spreekt die theorie weer tegen. Vanity Fair maakte er een mooi verhaal over, een echte whodunnit.

KIJKEN
Wat De Voorstraat
Tijd 43 minuten

In De Voorstraat van regisseur en cameraman Hans Pool volgt hij de bewoners van de gelijknamige straat in Utrecht. Onderliggende vraag: maakt geld gelukkig? Heerlijke televisie. Een documentaireserie die soms net fictie lijkt.

LEZEN
Wat Fraudster CEO saves her dying baby, goes to jail
Tijd 10 minuten

Het lijkt een soort modern sprookje. ‘Frauderende CEO steelt meer dan 6 miljoen van haar bedrijf om haar baby te redden’. Toch is het gebeurd (en nu zit ze in de gevangenis). De Australian Financial Review tekende het verhaal op van Esra Ogru: tot zes jaar cel veroordeeld, maar haar baby leeft, dankzij haar geld genezen van een anders fatale aandoening.

KIJKEN
Wat Andere tijden: de jacht op een dodelijk virus
Tijd 24 minuten

In de herfst van 1976 zaait een onbekend virus dood en verderf in een aantal dorpjes rond een Belgische missiepost in Congo (toen nog Zaïre geheten). De patiënten krijgen hoofdpijn, hoge koorts, gaan braken en sterven bijna zonder uitzondering binnen tien dagen. Maar het is de dood van twee blanke missiezusters die de internationale gemeenschap alarmeert. Twee Vlaamse artsen gaan op zoek naar de oorsprong van de ziekte en ontdekken het killer-virus: Ebola. Heerlijke aflevering van Andere Tijden.