Nederlandsche Bank haalt deel goudvoorraad in geheim terug

Een gedeelte van de voorraad goud in de kluizen van DNB in Amsterdam.
Een gedeelte van de voorraad goud in de kluizen van DNB in Amsterdam. Foto ANP/Robert Vos

Een deel van het goud dat Nederland rijk is, is terug op Nederlandse bodem. De Nederlandsche Bank heeft een aanzienlijk deel van het goud dat in de Verenigde Staten werd opgeslagen, in het diepste geheim teruggehaald. Waar eerst 11 procent van de voorraad in eigen land werd gehouden tegen 51 in de VS, is dat nu 31 om 31 procent.

De centrale bank paste zijn “locatiebeleid” voor de goudvoorraad aan om een “evenwichtiger spreiding van het goud over de verschillende locaties te realiseren.” Naast in de VS wordt het goud opgeslagen in Ottawa, Canada, (20 procent) en in Londen (18 procent).

Met deze aanpassing voegt DNB zich bij andere centrale banken die een groter deel van hun goudvoorraad opslaan in eigen land. Behalve een evenwichtiger verdeling van de goudvoorraad over de verschillende locaties kan dit ook bijdragen aan een positief vertrouwenseffect bij het publiek.

Duitsland ging Nederland al voor

Ook andere landen hebben inderdaad recent hun goudvoorraad terug gehaald. Zo haalde Duitsland eind 2013 goud terug vanuit Parijs. De president van de Duitse centrale bank liet toen weten dat dit met speciale vliegtuigen was gebeurd. In 2020 wil Duitsland de helft van zijn goudvoorraad in eigen land hebben.

De locatie en de omvang van de goudreserves veranderen wel vaker. Na de Tweede Wereldoorlog werd in het kader van de Bretton Woods-afspraken (afspraken tussen ruim veertig geallieerde landen om het naoorlogse financiële raamwerk op te bouwen) veel goud toegevoegd aan de Nederlandse voorraad in New York. Een andere grote verschuiving vond 14 jaar geleden plaats, toen de Reserve Bank of Australia zijn kluizen sloot. Het Nederlandse goud werd toen verscheept naar het Verenigd Koninkrijk.

De goudvoorraad van Nederland was lange tijd veel groter. Sinds 1991 verkocht Nederland 1.100 ton goud. DNB liet bij een van die verkopen weten dat het goud beter tot zijn recht zou komen om een hals of pols als sieraad, dan weggestopt in een donkere kluis.

De waarde van de goudvoorraad van DNB was in maart 17 miljard euro.

    • Laura Klompenhouwer