Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Nederland ontleest het hardst van heel West-Europa. Tijd om in actie te komen

Nederland ontleest in rap tempo en dat is zorgwekkend, betoogde schrijver Philip Huff gisteravond in zijn Verweylezing. ‘Literatuur kan tegenwicht bieden tegen culturele verarming en minder gemeenschapszin’.

Philip Huff (R) uitte gisteravond in Leiden in zijn Verweylezing zijn onvrede over de ontlezing in Nederland.
Philip Huff (R) uitte gisteravond in Leiden in zijn Verweylezing zijn onvrede over de ontlezing in Nederland. ANP ARIE KIEVIT

Nederland ontleest in rap tempo en dat is zorgwekkend, betoogde schrijver Philip Huff (1984) gisteravond in zijn Verweylezing. ‘Literatuur kan tegenwicht bieden tegen culturele verarming en minder gemeenschapszin’.

Dat lezen nut heeft is de afgelopen jaren veelvuldig aangetoond in wetenschappelijk publicaties. Zo blijkt lezen het empathisch vermogen te vegroten. ‘Lezen lijkt anti-sociaal’, zegt Huff. ‘Maar een boek is bij uitstek een social medium‘.

‘De mogelijkheid tot inleving die ‘dieplezen’ schept, komt voort uit de manier waarop ons brein omgaat met een roman: het creëren van een mentale representatie van het verhaal vindt plaats in dezelfde hersengebieden die actief zouden zijn als de scène zich ‘in het echte leven’ ontvouwde. Lezen, vergroot, kortom ons inlevingsvermogen.’

Ontlezing

Zorgwekkend daarom vindt Huff de ontlezing in Nederland. Die gaat ‘het hardst van heel West-Europa’. De omzet van de boekenmarkt in Nederland kromp sinds 2009 jaarlijks met tien procent. Als het zo doorgaat blijft er in 2020 slechts veertig procent over van de boekenmarkt van 2008. En dat heeft ‘verarming’ tot gevolg. Huff:

‘Van hogere laaggeletterdheid, en dus een slechter presenterende economie, tot culturele verarming en minder gemeenschapszin.’

Het echte verhaal

Job Cohen, voorzitter van de jury van de AKO-literatuurprijs, stelde vorige week, tijdens de uitreiking van de AKO-literatuurprijs, dat literatuur in Nederland ‘een bestendig leven heeft’. Huff is het daar niet mee eens:

‘Het gaat niet goed met de literatuur in Nederland. En daar moeten we wat aan doen. Om dat te bewerkstellingen moet Job Cohen het echte verhaal kennen, én vertellen: de literatuur is in gevaar, en iedereen die wel eens in een boekwinkel, buurtbibliotheek of middelbare school komt weet dat - en moet Cohen ons vertellen wat we daaraan kunnen doen.’

Abonnees kunnen hier de ingekorte versie lezen van Huffs Verweylezing. Die staat vanmiddag in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.