Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Napoleon, Gerard Reve, Philip Huff & Michail Sjisjkin

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt. Napoleon, Philip Huff, Jan Arends, Michail Sjisjkin en veel meer.

Napoleon was de Verlichting te paard

Was de Franse keizer een glorieverslaafde die tot grote daden inspireerde? Is hij medeschuldig aan de opkomst van Hitler? Twee biografieën zetten de discussie over het Corsicaanse fenomeen voort.
Door Bart Funnekotter. Lees meer.

Literatuur? Het gaat héél slecht!

Gisteren sprak Philip Huff, een van de acht gastschrijvers van de Leidse universiteit, daar over de staat van de letteren. ‘Literatuur kan veel gebreken op deze wereld verhelpen.’
Door Philip Huff. Lees meer.

Daar zat Jan Arends, omringd door zijn proppen papier

Ik denk niet dat iemand deze week in Nederland een boek leest. Geen literatuurliefhebber althans. Want die zitten in zaaltjes: vorige week vier dagen Crossing Border, dinsdag Bijlmer Boekt, gisteren hadden we West Words in Amsterdam en de Verwey Leesclubs in Leiden (met acht jongeschrijvers, ze zijn zo alomtegenwoordig dat we het inmiddels aan elkaar schrijven). Vandaag snel verder naar de klassieke kinderboeken op het Jan Campertsymposium (Herman Koch over De eikelvreters!) terwijl morgen de Middag van de Brief wacht.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Interview Michail Sjisjkin: ‘Poetin is klaar voor de oorlog, het Westen niet’

De Russische geschiedenis speelt een belangrijke rol in zijn romans. Vandaar zijn scherpe oog voor het gevaar Poetin.
Door Raymond van den Boogaard. Lees meer.

Onze eerste literaire sterschrijver

Amerikaans voorbeeld, die zichzelf verkoopt en openbare optredens ziet als onderdeel van zijn werk. Neerlandicus Edwin Praat maakte een vermakelijke studie over de ‘Volksschrijver’ Gerard Reve.
Door Wilfred Takken. Lees meer.