Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Na Google betaalt Yahoo om dé zoekmachine van Firefox te zijn

Yahoo wil Firefox-gebruikers verleiden om Google over te slaan. De voorkeurspositie in de webbrowser verandert.

Zes jaar zagen de 450 miljoen gebruikers van webbrowser Firefox eerst een Google-logo als ze iets wilden opzoeken op internet. Aan die samenwerking komt een eind. Vanaf december is Yahoo de standaardzoekmachine.

Dat lijkt niet zo’n belangrijke wisseling – je kunt immers met een paar muisklikken van zoekmachine wisselen. In de praktijk zijn internetters liever lui dan moe en levert de voorkeurspositie veel webverkeer op. Firefox genereert 100 miljard zoekopdrachten per jaar en dus veel mogelijkheden om advertenties te verkopen. ‘Search’ is het de grootste deel van de online advertentiemarkt.

Google betaalde Firefox 300 miljoen dollar per jaar om er de ‘eerste’ zoekmachine te zijn. Dat was ook de belangrijkste inkomstenbron van Mozilla, de non-profitorganisatie die onder meer Firefox ontwikkelt.

Het contract tussen Google en Firefox loopt dit jaar af. Drie jaar geleden, na de eerste contractperiode, werd nog zwaar gevochten om de gunsten van Firefox. Maar de verhoudingen tussen de webbrowsers is veranderd. Googles eigen browser Chrome heeft Firefox verstoten van de tweede plaats, achter Internet Explorer van Microsoft. Bovendien verhuist het webverkeer van pc naar mobiel –daar is het aandeel van Firefox klein.

Yahoo-topvrouw Marissa Mayer (ex-Google) tekende een contract voor vijf jaar. Het is onduidelijk hoeveel Yahoo betaalt aan Firefox. Yahoo kan extra bezoek goed gebruiken. Marktleider Google heeft in Europa een groter marktaandeel (meer dan 95 procent) dan in de VS, waar het tweederde van de zoekopdrachten verwerkt. Bing van Microsoft heeft in de VS 18 procent, Yahoo minder dan 10 procent van de opdrachten. Yahoos zoektechnologie draait overigens op Bing.

Firefox is een browser met een rijke historie. De oorsprong gaat terug tot de begindagen van internet, toen Netscape het eerste gebruiksvriendelijke programma was om webpagina’s te bekijken. Netscape ging ten onder in de strijd tegen Microsofts Internet Explorer en werd een gratis project met de naam Firefox. Internet Explorer domineerde jarenlang dankzij een voorkeurspositie als standaard browser in Windows.