Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Na Britten wil ook grootste partij Zwitserland van ‘Straatsburg’ af

Zwitserse rechts-populisten willen mensenrechtenverdrag van Europa opzeggen.

Europa’s belangrijkste juridische antwoord op de mensenrechtenschendingen van de twintigste eeuw staat ter discussie. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, ook in Zwitserland woedt nu een debat over opzegging van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM).

De rechts-populistische Schweizerische Volkspartei (SVP), die in de Zwitserse regering zit, wil uit het EVRM stappen, schrijft de Neue Zürcher Zeitung. Ueli Maurer, het SVP-lid binnen de Bondsraad, zoals de regering heet, drong hier deze week in een Bondsraadsvergadering op aan. Andere partijen zijn fel tegen het plan, dat veel reacties heeft losgemaakt.

De SVP, de grootste partij in het Zwitserse parlement, vindt dat de Zwitserse soevereiniteit door „internationale banden” onder druk staat. De rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, dat toeziet op het EVRM, zouden door hun „avontuurlijke” vonnissen de reikwijdte van het verdrag steeds verder oprekken. Dit is ook de kern van de kritiek op het Hof van Britse rechtse politici en media.

Onduidelijk is welke Straatsburgse vonnissen de SVP irriteren. Zwitserland werd vorig jaar negen keer veroordeeld door het mensenrechtenhof, onder meer in zaken over migratie en persvrijheid. Dit is relatief veel. Nederland wordt één of twee keer per jaar veroordeeld.

De SVP wil nu een referendum organiseren met als titel Schweizer Recht geht fremdem Recht vor (Zwitsers recht gaat voor vreemd recht). Dit moet het opzeggen van internationale verdragen makkelijker maken.

De bezorgdheid over de campagne van de SVP neemt toe. Om Straatsburg ruimte te geven de kritiek te weerleggen, hebben andere partijen de voorzitter van het mensenrechtenhof, uitgenodigd te spreken in het Zwitserse parlement. Het is een eer die buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders zelden ten deel valt.