Dit is een artikel uit het NRC-archief

‘Mijn culinaire hoogtepunt was in Bird’

Cinema Culinair, de Rotterdamse eetclub die je gerechten uit films voorschotelt terwijl je kijkt, breidt dit weekend voor het eerst uit, naar Pllek in Amsterdam. Medeoprichter Harold Smits (44) over zíjn Rotterdam.

GRAAF FLORISSTRAAT

„Oorspronkelijk kom ik uit Made, Brabant. Ik woon sinds 1999 in Rotterdam. Dat was wennen, hier maak je je eigen wereld en zeggen ze ‘zeik niet zo, doe het dan’. Inmiddels is het thuiskomen in deze straat, Rotterdam haalt de ondernemer in mij naar boven. Hier begon ik in 2008 met mijn buurvrouw Wies Sanders Cinema Culinair in een gehuurd hoekpand, dat voor buren nog steeds fungeert als clubhuis.”

DELIPLEIN

„De voormalige hoerenbuurt in Katendrecht barst door de groei van creatieve bedrijvigheid nu van de restaurantjes. Favorieten: Thais eten bij Deli Bird, tosti’s bij Kopi Soesoe en cultuur happen bij theater Walhalla. Sinds kort kunnen voetgangers en fietsers met de Hoerenloper ook van Hotel New York naar het plein oversteken.”

NHOW HOTELBAR

„Voor ons filmgekken snakte dit gebouw – het hoogste hotel van Nederland – naar een Cinema Culinair-versie van Lost in Translation: nippend aan de sake en Japanse whisky was het alsof je met Bill Murray en Scarlett Johansson op de set in het Japanse Hyatt hotel zat.”

BIRD URBAN PODIUM

„Dit rauwe poppodium met excentrieke optredens heeft een topkok die graag experimenteert. Hier beleefde ik mijn culinaire hoogtepunt van 2013: La Grande Bouffe met twintig gangen-diner (oesters, eendenpaté, crêpes suzettes, kalkoen, drilpudding), rondborstige vrouwen, een Bugatti en goede vrienden. Net als in de film: overdadig, pikant en bizar.”

CENTRAAL STATION

„Gaaf en gedurfd station met geweldige fietsenstalling. Elke ochtend voel ik me een koning: omlaag met de roltrap, fietsen op de gymzaalvloer naar mijn favoriete stallingszone: 7. Fiets ‘uploaden’ en omhoog het station in via een moderne kathedraal met poortjes.”

GROOS

„Deze concept store biedt de meest karakteristieke cadeautjes van Rotterdam. De eigenaren zitten midden in de creatieve industrie en lopen dus altijd voorop met cadeaus gemaakt door ‘upcoming’ Rotterdammers.”

OOSTELIJK ZWEMBAD

„Onder het mom van ‘in ieder stadje een eigen badje’ zwem ik in elke stad waar ik ben in een wedstrijd- of historisch bad. Maar in mijn thuishaven staat het mooiste en oudste zwembad van Rotterdam: Oostelijk Zwembad.”