Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Dubbeltherapie doodt effectief mug én parasiet

Een combinatie van antimalariapillen en een ontwormingsmiddel bestrijdt malariaparasiet én malariamug. Onderzoekers onder leiding van Teun Bousema van Radboudumc in Nijmegen denken dat de dubbele aanpak de overdracht van malaria extra kan beperken. Gisteren publiceerden ze de resultaten van een studie in Burkina Faso in het blad Clinical Infectious Disease. 120 malariapatiënten deden mee.

Malariapatiënten die antimalariapillen met artemisinine slikken, kunnen normaal gesproken nog steeds anderen besmetten. Artimisinine doodt de ontwikkelende Plasmodium-parasieten in hun bloed, maar volwassen parasieten overleven. Als de patiënt opnieuw geprikt wordt, kan de mug de infectie overbrengen aan anderen.

De ontwormingspil ivermectine kan zulke nieuwe besmettingen voorkomen. Als een patiënt in Burkina Faso de pil had geslikt en daarna door een mug werd geprikt, was de kans groot dat de mug doodging. Niet alle muggen legden het loodje, maar desondanks denkt het team van Bousema dat het middel de overdracht van malaria met 27 tot 35 procent kan beperken.

Dat ivermectine malariamuggen doodt, is bij toeval ontdekt. Het lab in Nijmegen levert malariamuggen voor dieronderzoek. Toen de proefdieren kort daarvoor ontwormd waren met ivermectine, stierven tijdens een experiment veel muggen. De stof verlamt zenuw- en spiercellen van de mug.