Dit is een artikel uit het NRC-archief

Algemeen

Kunstenaar Anri Sala wint The Vincent Award

Het kunstwerk Clocked Perspective van Anri Sala in het Duitse Kassel in 2012. Foto EPA / Uwe Zucchi

De Albanees-Franse kunstenaar Anri Sala is de winnaar van The Vincent Award 2014, een prestigieuze Europese kunstprijs van vijftigduizend euro. Dat is vanavond bekendgemaakt in het Gemeentemuseum in Den Haag.

The Vincent Award is een van de grootste internationale prijzen voor hedendaagse kunst en geldt ook als aanmoedigingsprijs. Een Europese jury nomineerde vijf kunstenaars. Naast Sala waren ook kunstenaars uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk in de race.

Sala krijgt de prijs voor een installatie waarin gelijktijdig twee videoprojecties worden getoond. Tegelijkertijd zijn er verschillende vertolkingen te horen van de bekende song Should I stay or should I go? van punkband The Clash. (Novum)