Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Korte rok aan in Kenia? Trek je kleren maar uit

Sexy geklede vrouwen lopen in Kenia het risico op straat te worden uitgekleed. De politie kijkt de andere kant op.

Foto AP

Het is nu een aantal keer gebeurd: jonge morele kruisvaarders die vrouwen in het openbaar de kleren van het lijf scheurden. Omdat ze in hun ogen onbehoorlijk gekleed waren. Hun acties hebben geleid tot felle discussies tussen voor- en tegenstanders in kranten en op televisie en in de sociale media. En tot demonstraties in de straten van de hoofdstad Nairobi.

„Trek haar kleren uit”, riep een opgewonden menigte van meer dan vijftig mannen vorige week, terwijl ze een jonge vrouw in minirok omsingelden in de havenstad Mombasa. Ze rukten aan haar kleren en sloegen haar op de grond. Tot ze helemaal naakt was. Zelfs toen ze probeerde te vluchten, bleven ze de vrouw koortsachtig betasten. Nergens was een politieagent te bekennen en niemand nam het voor haar op. De aangevallen vrouw belandde in het ziekenhuis.

In Nairobi had net zo’n voorval plaats. Een vrouw met een rok tot boven de knieën liep in de buurt van een busstation toen hysterische conducteurs en omstanders zich op haar wierpen. Om het vege lijf te redden trok ze haar ondergoed uit, wierp haar slipje in de menigte en rende weg. Een andere vrouw werd in het ziekenhuis opgenomen, maar vluchtte daar weg uit angst voor nieuwe aanvallen.

Vicepresident William Ruto heeft de incidenten veroordeeld. „Iedere vrouw heeft het recht zich te kleden zoals ze wenst”, zei hij.

In de media ontspint zich een felle discussie. De Daily Nation noemde de aanvallers primitief, barbaars en crimineel: „Het gaat om dementerende individuen die ieder excuus aangrijpen om hun gewelddadige seksuele fantasieën te bevredigen.” Maar op Twitter laten sympathisanten van zich horen onder #nudityisnotmychoice, nadat tegenstanders een actie waren begonnen onder #mydressmychoice.

Begin deze week trokken 300 vrouwen naar de plek waar conducteurs een vrouw publiekelijk ontkleedden. „Jullie mannen moeten worden gedisciplineerd. Wij rukken jullie toch ook niet de kleren van het lijf als jullie staan te pissen langs de kant van de weg”, riep een boze demonstrant.

Oude tradities

Even dreigde een confrontatie toen voorstanders van geforceerde striptease verschenen. „Toon de moed om je nu uit te kleden”, riepen ze naar de demonstrerende vrouwen. „We kunnen niet toestaan dat onze samenleving wordt vernietigd door jullie onbeschaamde kledij. We kleden jullie opnieuw uit als jullie zo doorgaan.”

Kenia moderniseert snel, maar de oude tradities zijn taai. Een kwarteeuw geleden verbood een preutse president een tv-show uit Amerika omdat daarin spaarzaam geklede dames dansten. Tegenwoordig loopt de presentator van het Keniaanse journaal met haar minirok regelmatig van links naar rechts door het beeld. Met de komst van buitenlandse stations kunnen Kenianen zich na middernacht vergapen aan schaars geklede, sexy bewegende danseressen.

Voor vele Kenianen gaan alle culturele veranderingen te snel. „Dit is on-Afrikaans”, zeggen ze over de kleding van moderne vrouwen. „Laat ze de show bewaren voor hun echtgenoten”, zegt David Odhiambo, een inwoner van Nairobi. En Moses Khalivwa: „Een vrouw hoort haar lichaam niet publiekelijk te tonen. Als mijn oudste dochter half naakt de straat opgaat, moet ze dat zelf weten; wij ouderen raken de controle over onze kinderen nu eenmaal kwijt. Maar als ze thuiskomt, dient ze zich behoorlijk te kleden, uit respect voor ons ouderen.”

Het debat tussen voor- en tegenstanders lijkt bijna een ideologisch karakter aan te nemen: Afrikaanse versus decadente Westerse tradities. Maar vermoedelijk gaat het om acties van verveelde werkeloze jongeren. Zij maken deel uit van de miljoenen jonge, kansloze Kenianen die nergens aan de slag kunnen en snakken naar een verzetje.