Je kunt straks minder lenen, en meer belangrijke trends op de woningmarkt

2008-07-15 00:00:00 DEN HAAG - Flats in Nederland in miniatuurstad Madurodam in Den Haag. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK
2008-07-15 00:00:00 DEN HAAG - Flats in Nederland in miniatuurstad Madurodam in Den Haag. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Huizenprijzen stijgen al een half jaar

De prijzen van bestaande koophuizen zijn in oktober voor de zesde maand op rij gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat melden het CBS en het Kadaster vanochtend. Huizen werden voor gemiddeld 2,2 procent meer geld verkocht dan een jaar geleden. Vergeleken met het dieptepunt op de woningmarkt in juni 2013 liggen de prijzen nu 3,2 procent hoger.

Het slechte nieuws van VVD-minister Stef Blok (Wonen) bleef dagenlang onopgemerkt, maar voor wie overweegt binnenkort een huis te kopen, is het er niet minder relevant om. Huishoudens mogen vanaf 1 januari 2015 minder lenen voor de koop van een huis.

Het gaat om de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen, ten opzichte van je inkomen. Het Nibud rekent voortaan kostenposten en risico’s mee die voorheen buiten beschouwing werden gelaten, zoals de kosten voor kinderen.

Kun je de nieuwe regels maar beter voor zijn én nu een huis kopen - of gaan de prijzen nog wel dalen en kun je beter even wachten tot na 1 januari? Vijf trends op de woningmarkt.

1. We kunnen minder lenen

Huishoudens kunnen vanaf 1 januari als snel 8 procent minder lenen op basis van hetzelfde inkomen volgens de nieuwe regels. Daarbovenop komt dat hypotheken minder ver boven de waarde van een huis mogen uitkomen, zodat je minder geld overhebt voor een nieuwe vloer of schilderbeurt. Volgend jaar mag je nog 103 procent van de waarde van het huis lenen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hypotheekrenteaftrek die wordt verlaagd. Maar er is ook een positieve ontwikkeling voor wie nu wil kopen: de hypotheekrente daalt. Die schommelt nu rond de 3,5 procent - hoeveel precies, verschilt per geval.

Aantal verstrekte hypotheken daalt al jaren

2. Einde aan belastingvrij schenken

Nog een groot verschil met dit jaar: de crisismaatregel waarbij elke Nederlander een ton belastingvrij kon schenken voor het huis van familie of vrienden, loopt af per 1 januari. Het belastingvrij schenken is populair: in de eerste helft van dit jaar maakten al 50.000 mensen er gebruik van - minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) was uitgegaan van 20.000. Straks kunnen alleen ouders hun eigen kinderen tot 40 jaar nog 52.000 euro belastingvrij schenken.

3. De gemiddelde prijs stijgt weer

“De markt is aan het herstellen”, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft. De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen is dit jaar voor het eerst sinds 2010 gestegen, een trend waarvan Boelhouwer verwacht dat deze doorzet. Maar zeker is dat niet. En gemiddeld kosten huizen nog altijd 19 procent minder dan voor de huizencrisis.

Gemiddelde prijs verkochte huizen herstelt licht

Ook het aantal verkochte huizen -117.000 tot en met oktober- is met 40 procent gestegen tegen opzichte van vorig jaar, zegt Boelhouwer:

“Je ziet niet alleen in de Randstad, maar ook in steden als Groningen en Eindhoven herstel.”

4. Maar appartementen raak je nog altijd moeilijk kwijt

Starters zijn de grootste groep kopers, goed voor de helft van de transacties op de woningmarkt. Maar wat blijkt uit gegevens van het Kadaster? Starters kopen vaker meteen een eengezinswoning, en minder vaak een appartement. Dus wie een paar jaar terug een klein appartement kocht, die kan alsnog moeite hebben dit te verkopen. Intussen kinderen gekregen? Jammer, doorstromen naar wat groters blijft lastig.

De verkoop van appartementen trekt sinds kort wel licht aan: dit jaar zijn tot en met oktober ruim 30.000 appartementen van eigenaar gewisseld. Vorig jaar waren dit in 12 maanden 31.800.

Verkoop van appartementen blijft moeilijk

5. Dus: beter nu of na 1 januari kopen?

Reden genoeg dus om snel te beslissen als je een huis wil kopen. Maar je moet snel zijn, waarschuwt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

“Je moet dan wel half december je hypotheekofferte binnen hebben, om zeker te weten dat je hypotheek voor 31 december is geregeld. Anders moet de bank je toetsen aan de nieuwe regels. Dus dan moet je nu al bezig zijn.”

    • Anna Vossers