Investeringsklimaat Singapore beste ter wereld

A photo taken on May 9, 2014 shows a general view of the Seoul city skyline at dusk. The global cost of securing a clean energy future is rising by the year, the International Energy Agency (IEA) warned on May 12, 2014, estimating that an additional 44 trillion USD of investment was needed to meet 2050 carbon reduction targets. Releasing its biennial "Energy Technology Perspectives" report in Seoul, the agency said electricity would increasingly power the world's economies in the decades to come, rivalling oil as the dominant energy carrier. AFP PHOTO / Ed Jones
A photo taken on May 9, 2014 shows a general view of the Seoul city skyline at dusk. The global cost of securing a clean energy future is rising by the year, the International Energy Agency (IEA) warned on May 12, 2014, estimating that an additional 44 trillion USD of investment was needed to meet 2050 carbon reduction targets. Releasing its biennial "Energy Technology Perspectives" report in Seoul, the agency said electricity would increasingly power the world's economies in the decades to come, rivalling oil as the dominant energy carrier. AFP PHOTO / Ed Jones

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Singapore is het beste land ter wereld om zaken te doen, schrijft The Financial Times op basis van een onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU).

De EIU, die is gelieerd aan zakentijdschrift The Economist, stelt dat Singapore voor de zevende keer op rij op plek 1 is geëindigd vanwege de “efficiënte, open economie die hard werkt om een aantrekkelijke, regionale hub te blijven voor de wereldeconomie”. Zwitserland eindigde op plek 2, de Verenigde Staten op plek 7.

De BRICS-landen, de grote opkomende economieën Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, blijven volgens de EIU “moeilijke plekken om zaken te doen”.

Volgens de EIU is Singapore een aantrekkelijke vestigingsplaats voor multinationals omdat het lage (soms zelfs geen) belastingtarieven heeft, er al veel bedrijven gevestigd te zijn, en corruptie er nauwelijks bestaat.

Singapore is de laatste jaren ook een vestigingsplaats geworden voor bedrijven die zich willen richten op de opkomende economieën van Zuidoost-Azië. Ook Philips bouwt een nieuw regionaal hoofdkantoor in Singapore.

Ontploffende Japanse airbags waren al in 2005 bekend

De Japanse airbag-maker Takata wist al in 2005 van een mogelijk defect aan zijn airbags, maar is pas twee jaar later een onderzoek begonnen. Dat schrijft The Wall Street Journal vandaag. Als gevolg van de gevaarlijke airbags van Takata worden in de VS momenteel miljoenen auto’s teruggeroepen.

“We hadden toen niet het idee dat we het verder moesten onderzoeken”, zei een leidinggevende van Takata gisteren tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse senaat. Volgens hem dacht het bedrijf dat het een op zichzelf staand incident was.

Amerikaanse senatoren wilden van onder meer Honda, Chrysler en Takata weten waarom auto-eigenaren niet eerder zijn geïnformeerd over de mogelijk defecte airbags. De Amerikaanse federale overheid eist dat er in de VS 10 miljoen auto’s worden teruggeroepen, omdat de airbags van Takata met te veel kracht kunnen opblazen en er daardoor metalen onderdelen de auto in worden gelanceerd.

Het vermoeden is dat er door de defecte airbags wereldwijd vijf mensen om het leven zijn gekomen, en dat er in de VS dertig gewonden zijn gevallen. The Wall Street Journal sprak ook een vrouw die aan een oog blind is geworden omdat ze er een stuk metaal in kreeg.

Vorige maand schreef The Wall Street Journal ook over de problemen met de airbags, die in auto’s van onder meer Toyota, Nissan, Ford, Honda, Chrysler en BMW zitten. De wereldwijde auto-industrie is afhankelijk van maar een aantal airbag-producenten. Het Zweedse Autoliv heeft een marktaandeel van 35 procent, Takata en het Amerikaanse TRW zijn goed voor 20 procent.

Takata is een groot bedrijf, met 46 fabrieken in 17 landen. In de jaren negentig van de vorige eeuw groeide het hard. Volgens The Wall Street Journal is de snelle expansie een van de oorzaken van de huidige problemen. De interne controles klopten niet, en de verschillenden vestigingen communiceerden niet goed met elkaar, zo schreef de Amerikaanse zakenkrant.

In een van de Amerikaanse fabrieken van Takata was bijvoorbeeld een machine uitgezet die controleerde of de airbags met de juiste hoeveelheid gas waren gevuld. En in Mexico werkte een apparaat dat onderdelen droog moest houden niet. Ook met de administratie was van alles mis, waardoor Takata niet wist welke airbags in welke auto’s terecht zijn gekomen.

Thaise activisten geïnspireerd door Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence is een inspiratiebron voor Thaise activisten, schrijft Reuters. De voorstanders van democratie protesteren tegen het militaire regime met een gebaar uit The Hunger Games.

Gisteren staken drie demonstranten drie vingers in de lucht bij de première van het nieuwe deel van de film The Hunger Games. In de film wordt het gebaar gebruikt door tegenstanders van een totalitair regime.

In Thailand werd in mei een militaire coup gepleegd. De Thaise junta heeft politieke bijeenkomsten daarna verboden, en tegenstanders van het militaire regime worden opgepakt. De Thaise junta heeft het gebaar uit The Hunger Games inmiddels verboden.

De drie demonstranten werden direct opgepakt, schrijft Reuters. Dat werd overigens bestreden door een kolonel van de politie: “We nodigen ze slechts uit voor een gesprek.”

    • Dolf de Groot