Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Hilliard Ensemble niet meer puntgaaf bij afscheidstournee

Na veertig jaar houdt het vermaarde Hilliard Ensemble ermee op. Het vocale kwartet groeide uit tot een instituut op het vlak van oude muziek, maar zong ook werk van moderne componisten: van Arvo Pärt tot John Cage. Een van de grootste successen was het album Officium (1994), een samenwerking met de Noorse saxofonist en componist Jan Garbarek. Oude muziek met een tic, fijne samenzang, flinke kathedraalgalm en Garbareks meanderende saxlijnen. De succesformule kreeg twee vervolgen, waarvan het laatste, Officium Novum, van 2010 dateert. Dat album vormt tevens het kernrepertoire van deze afscheidstournee. Na Eindhoven, vanavond, volgen nog Zwitserland en Cambridge.

In de Martinikerk in Groningen werd duidelijk dat dat einde welkom is. De stemmen op leeftijd zijn niet allemaal meer puntgaaf – al wist de nagalm oneffenheden in de intonatie meestal toe te dekken. Tegelijkertijd leed de klankdefinitie onder die nagalm, waardoor alles op den duur wat eenvormig klonk. Storender was dat Garbareks sopraansax de zang regelmatig overstemde.

Wat niet wegneemt dat het aangesloten gespeelde programma momenten van grote schoonheid kende. Garbarek kwam alleen op en speelde een weemoedige, oosters gekruide melodie. Uit verschillende hoeken van de kerk kwamen de Hilliards op hem toe gelopen, bourdontonen zingend, met een prachtig ruimtelijk effect.