Dit is een artikel uit het NRC-archief

Hij had het in zich om een grote te zijn

Het boek Strike Out van Maarten Kolsloot, dat vandaag uitkomt, gaat over de Rotterdamse honkbalbroers Gregory en Jason Halman. Jason doodde zijn broer.

De uitvaart van honkballer Gregory Halman in Driehuis, drie jaar geleden.
De uitvaart van honkballer Gregory Halman in Driehuis, drie jaar geleden. Foto ANP

In de nacht van 21 november 2011, precies drie jaar geleden, wordt honkballer Gregory Halman doodgestoken door zijn broer Jason. Gregory is net terug uit Amerika nadat zijn seizoen is afgelopen. Jason, die in het najaar van 2011 steeds vaker last van psychoses heeft, steekt in een psychotische toestand zijn broer neer. Eén messteek, precies op de halsslagader, wordt Gregory fataal. Maarten Kolsloot schreef er een boek over.

Waarom wilde je hierover schrijven?

„Allereerst omdat dit verhaal mij niet losliet. Ik heb de broers gevolgd vanaf de zomer van 2011, toen ik in Amerika woonde. Sportief gezien waren het bijzondere jongens. Het is voor mij een belangrijk verhaal dat verteld moet worden. Het staat voor meer dan talent en een verschrikkelijke afloop. De mensen, het verhaal, hebben voor mij een enorme zeggingskracht over onderwerpen als voorspoed, tegenslag, doorzettingsvermogen en talent.”

Gregory stond bekend als groot talent bij de Seattle Mariners. Wat voor speler was hij?

„Hij was vooral heel sterk aan slag. Vrijwel iedereen die ik spreek, zegt dat ze nog nooit iemand hebben gezien die zo ver kon slaan. Eigenlijk had hij alle vijf de talenten in zich die een Amerikaanse scout wil zien: je moet een goed gemiddelde kunnen slaan, hard kunnen slaan, hard gooien, hard lopen en goed kunnen fielden.”

Ze woonden in de Jan Sonjéstraat in Rotterdam. Uit wat voor milieu kwamen zij?

„Een Nederlandse moeder, Arubaanse vader. De broers groeien op in Haarlem, waar hun ouders een gezin met vier kinderen stichtten. Dat huwelijk strandt, mede omdat vader een aantal problemen heeft. Eén ervan is drank. Er zijn, zeker rond de scheiding, veel spanningen voor de jongens. Het honkbalveld was duidelijk een uitlaatklep.”

Jason zou overstappen naar het Rotterdamse Neptunus. Wat deed deze tragedie met de club?

„Eén van de sleutelmomenten in het boek is de eerste seizoenstraining van Neptunus, een aantal dagen voordat het misgaat. Jason gaat naar Neptunus mede op voorspraak van coach Jan Collins, een soort familievriend. Jason is op dat moment disfunctioneel en traint niet, omdat hij dat mentaal niet kan. Hij verkeert in een staat van geestelijke stress. Dat vonden mensen moeilijk om te zien. Jan Collins, die normaal alle trainingen op video terugkijkt, heeft de tape van die avond gewist. Hij kon het niet aanzien. Dat symboliseert de pijn die het doet.”

Een aantal jongens heeft ook de naam van Gregory laten tatoeëren.

„Gregory is opgegroeid in een heel hechte vriendengroep, die met hem alle moeilijkheden hebben meegemaakt – tot en met dat hij succesvol werd. Ik denk dat dat het ook zo pijnlijk maakt. Als er iets onverteerbaars in dit verhaal zit, dan is dat deze jongens zoveel overwonnen hadden en net toen ze er leken te zijn, gaat het helemaal mis.”

Jason is later door de rechter op vrije voeten gesteld.

„In juridische termen heet het: ontslag van rechtsvervolging. Hij wordt schuldig bevonden aan doodslag, maar dat feit wordt hem juridisch niet aangerekend omdat hij psychotisch is.”

Weet je hoe het nu met hem gaat?

„Globaal. Als er iets uiteindelijk hoopgevend is, is dat hij een tweede kans krijgt. Hij woont op zichzelf en probeert een nieuw leven op te bouwen. Honkbal is daarin geen factor. Zijn moeder steunt hem met een enorme passie en betrokkenheid.”

Wat hebben we verloren aan Gregory Halman? Was hij in staat één van onze beste honkballers ooit te worden?

„Zeker. Het talent, de pure kracht die hij had, was veel beter dan Amerikaanse talenten. De titel van dit boek, Strike Out, heeft betrekking op het feit dat hij een soort alles-of-niets speelde in het honkbal. Hij was niet zozeer geïnteresseerd in een honkslag. Hij wilde ver en hard. Hij had ook het charisma een grote te zijn en indrukwekkende dingen te doen. Zelf zegt hij een half jaar voor zijn dood dat hij er geen twijfel over heeft dat hij een ster zal worden.”